Élelmiszermérnöki mesterképzési szak - MATE Oktatási Igazgatóság
Élelmiszermérnöki mesterképzési szak
Élelmiszermérnöki mesterképzési szak
Last modified: 26. September 2024
A mesterképzés célja élelmiszermérnökök képzése, akik az élelmiszertudományi területen a szakmájuk iránt elkötelezett szakemberek, rendelkeznek a megfelelő tanulási eredményekkel, ismerik és alkalmazzák a szakterület legújabb tudományos eredményeit, tájékozottak a természettudományi és műszaki tudományi területeken. Képesek megszerzett szakmai tudásuk alkotó alkalmazására a különböző élelmiszeripari ágazatokban. A megszerzett élelmiszertudományi és ezzel összefüggő élelmiszerlánc komplex ismeretének birtokában képesek a teljes élelmiszeripari vertikumban rendszerszemléletű munka szervezésére és irányítására. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.
A képzésben megszerezhető végzettségi szint és szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:
- végzettségi szint: mesterfokozat (master, MSc);
- szakképzettség: okleveles élelmiszermérnök (Food Science and Technology Engineer)
A képzés képzési ideje: 4 félév
Munkarend: nappali és levelező munkarend
A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges
Szakfelelős: Dr. Friedrich László egyetemi tanár (Budai Campus)
Szakfelelős helyettes: Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens (Budai Campus)
Képzési hely: Budapest (Budai Campus)
Képzés nyelve: nappali munkarendben magyar és angol, levelező munkarendben magyar
Választható specializációk
VÁLASZTHATÓ SPECIALIZÁCIÓ |
SPECIALIZÁCIÓ FELELŐS |
MELY MUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSI HELYEKEN HALLGATHATÓ? |
---|---|---|
Élelmiszer-biotechnológia |
Dr. Pomázi Andrea |
nappali és levelező munkarendben
|
Élelmiszeripari folyamattervezés |
Dr. Kovács Zoltán |
nappali és levelező munkarendben |
Élelmiszergazdasági termékkezelés |
Dr. Lakner Zoltán |
nappali és levelező munkarendben
|
Élelmiszertechnológia és |
Dr. Friedrich László |
nappali és levelező munkarendben
|
Specializációra történő felvétel feltételei
A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:
A szakon a hallgatók a képzés 1. félévében választanak specializációt.
A képzésen a specializációkra történő felvétel a férőhelyektől függően a kumulatív átlag szerinti rangsorolás alapján történik.
Szakmai gyakorlat rövid leírása, részletes tájékoztató elérhetősége
Az Élelmiszermérnöki mesterképzési szakon 4 hetes szakmai gyakorlat teljesítése kötelező. A gyakorlatok előkészítése a tavaszi félév során történik, a gyakorlatot a nyár folyamán kell teljesíteni.
A gyakorlatok elfogadásához és kredittel történő elismeréséhez szükséges írásos üzemi feladat készítése, melyet a hallgató szóban is köteles ismertetni. Az írásbeli beszámoló benyújtási határidejét a kari Gyakorlati Oktatási Bizottság határozza meg.
A szakmai gyakorlat dokumentumairól, a beszámoló tartalmi és formai követelményeiről bővebb információ a https://elelmiszertudomany.uni-mate.hu/szakmai-gyakorlat c. linken olvasható.
A szakmai gyakorlatra vonatkozó általános szabályok a MATE Tanulmányi és vizsgaszabályzat 1. sz. mellékletét képező Szakmai gyakorlati szabályzatban találhatóak (https://uni-mate.hu/sites/default/files/iii.1.tvsz1_mell_szakmai_gyakorlati_szabalyzat.pdf).
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
A végzett okleveles élelmiszermérnökök az alaptudományokon nyugvó, specializált magas szintű szakmai és nyelvismerettel rendelkeznek, mely alkalmassá teszi őket vezetői és felsővezetői beosztások betöltésére így képes:
- Tervező-fejlesztő mérnöki, kutatói szemlélettel végzi az élelmiszertudomány és élelmiszer technológia szakterület ismeretrendszerét alkotó különböző elképzelések részletes analízisét, interdiszciplináris megközelítéssel azonosít speciális szakmai problémákat, a tudomány eszköztárával képes feltárni és megfogalmazni az azok megoldásához szükséges részletes elméleti és gyakorlati hátteret.
- az élelmiszertudomány szakterületén a korszerű gyakorlati módszerek és megoldások, valamint a fontosabb kutatási irányok és metodikák alkalmazására.
- Az élelmiszertudomány és élelmiszer technológia egyes résztémáiról önálló, szaktudományos témájú összefoglalókat, elemzéseket készít.
- Az élelmiszerlánc szemlélettel kapcsolatban képes szakmailag megalapozott saját álláspont kialakítására és annak vitában való megvédésére általános gazdaságpolitikai, társadalmi, valamint speciális, a szakterülethez tartozó kérdésekben.
- ismeretei szintetizálására, önképzése hatékony megszervezésére, nemcsak szakmai, hanem általános műveltségi területeken is.
- az élelmiszeripari vertikumban és a kapcsolódó területeken vezetési feladatok ellátására, önálló irányítására, team vagy projekt kialakítására, a vezetettek motiválására, teljesítményük értékelésére, a felmerülő konfliktusok jogszerű és hatásos kezelésére.
- az élelmiszeripari folyamatok koordinációjára, az élelmiszerláncra vonatkozó elemzéseit képes ágazatokon átívelően, összefüggéseiben, komplexen megfogalmazni és értékelni.
- részt venni kutatási és fejlesztési programok, projektek kidolgozásában és menedzselésében.
- Magas szinten használja az élelmiszertudomány és élelmiszer technológia szakterületek ismeretközvetítési technikáit, értő, elemző módon követi és dolgozza fel a magyar és idegen nyelvű publikációs forrásait.
- az ismeretek átadására az oktatás és a szaktanácsadás területén.
- szakterületén magyarul és idegen nyelven írásban és szóban megnyilvánulni, vitában részt venni.
- korszerű informatikai eszközök alkalmazására, szakszerű és hatékony szóbeli és írásbeli kommunikációra.
Szaknyelvoktatás
A hallgatóknak a mesterképzés során nappali munkarendben szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A képzést gesztoráló intézet döntése szerint a szaknyelvoktatás megvalósulhat valamely szakmai tantárgy vagy diplomadolgozat-készítéssel kapcsolatos tantárgy keretében vagy előírható az alapképzésen oktatott képzési területi szaknyelvi tantárgy teljesítése. Levelező munkarendű mesterképzésben a szaknyelvtanulás nem kötelező. A szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:
- a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott specializáció tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a diplomadolgozat készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben;
- négy hetes szakmai gyakorlat teljesítése.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- diplomadolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei:
- zárószigorlat (komplex vizsga)
- diplomadolgozat-védés
Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak
A 2022/23. tanévtől felmenő rendszerben:
- a) Általános élelmiszermérnöki ismeretek:
- Biokatalízis az élelmiszeriparban,
- Méréselmélet és kísérlettervezés,
- Élelmiszeripari gazdaságtan
- b) Differenciált szakmai ismeretek specializációtól függően:
- Alkalmazott élelmiszer-biotechnológiai ismeretek és Mikrobiális genetika és Molekuláris biológia vagy
- Élelmiszeripari folyamattervezés vagy
- Élelmiszeripari beszállítás szervezés és áruismeret, Élelmiszeripari alapanyagok előkezelése és tárolása, Élelmiszercsomagolási rendszerek, Élelmiszer készlet- és raktárgazdálkodás, Élelmiszerszállítási technológiák és rendszerek, Élelmiszergazdasági szállítmányozás, Innováció vagy
- Élelmiszertechnológia és termékfejlesztés.
Az általános élelmiszerimérnöki ismeretek szigorlata a diplomadolgozat-védés előtt kb. 1 héttel kerül megtartásra, a differenciált szakmai ismeretek szigorlatára a diplomadolgozat-védés napján a védés előtt kerül sor.
A kihúzott tétel és a kiegészítő kérdések alapján a szigorlati bizottság előtt a jelöltnek szóban kell számot adnia ismereteiről. A tételhúzás után rövid felkészülési időt kell biztosítani. Az a jelölt, akinek valamelyik szigorlati jegye elégtelen, diplomadolgozatát nem védheti meg, záróvizsgája elégtelen.
A védésénél a jelölt maximum 15 perces szabad előadásban ad számot a diplomamunkájáról. Az opponensek ismertetik a bírálatot és a kérdéseiket. A további idő az érdemi vitára és védésre szolgál.
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.