Mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakirányú továbbképzési szak - MATE Oktatási Igazgatóság
Mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakirányú továbbképzési szak
Mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakirányú továbbképzési szak
Last modified: 11. February 2025
A képzés célja képessé tenni a hallgatókat, hogy megtervezzék a mezőgazdaság által termelt nyersanyagok vagy az élelmiszeripar vagy a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépgyártás által előállított gyártmányok piaci termékké alakításához szükséges teljes innovációs folyamatot, különösen annak fő elemeit, mint a forma-, látvány-, és csomagolástervezést, a termék tulajdonságai, valamint az ellátási lánc fogyasztói és ökológiai igényeinek kölcsönhatásai alapján.
Az oklevélben szereplő szakirányú végzettség: mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakmérnök.
A képzés képzési ideje: 4 félév
Munkarend: nappali munkarend
A képzés finanszírozási formája: önköltséges
Szakfelelős: Dr. Korzenszky Péter habilitált egyetemi docens
Képzési hely: Gödöllő
Képzés nyelve: magyar
Levelező munkarendű képzés sajátosságai
A levelező képzés 1-3. félévi tantárgyi modulok – gyakorlati jegy vagy írásbeli és/vagy szóbeli vizsgával zárul. A negyedik félév záródolgozat készítéssel, és az ahhoz kapcsolódó oktatással, végül záróvizsgával fejeződik be.
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
A szakmérnöki szakképzettség birtokában a Mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakmérnök alkalmas az élelmiszergazdasági vállalkozásoknál a terméktervezés egészét, vagy egyes szakterületeit (pl. arculattervezés, stb.) magában foglaló munkafolyamatok irányításához, tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges feladatok ellátására. A szakmérnök alkalmas az élelmiszerlánc vállalkozásainál vezetői, megbízotti vagy munkatársi feladatok ellátására, fejlesztési projektek tervezésére, irányítására; Alkalmas a vállalkozások folyamatainak felmérésére, értékelésére, fejlesztésére, szabályozásuk kidolgozására; Alkalmas minőségirányítási rendszerek dokumentumainak kidolgozására, minőségirányítási rendszer bevezetésének előkészítésére, majd bevezetésére és tanúsításra való felkészítésére; Végül, alkalmas a vállalkozásokon belül specifikus oktatási feladatok irányítására, végzésére, belső auditok tervezésére, kiértékelésére.
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:
- a képzés összes kötelező tantárgyának és a választott speciális tantárgyainak teljesítése és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei:
- szakdolgozat védés.
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.