Sörfőző mester szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak - MATE Oktatási Igazgatóság
Sörfőző mester szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak
Sörfőző mester szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak
Last modified: 11. February 2025
A résztvevők a piac által elvárt, magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, minőségbiztosítással, érzékszervi minősítéssel, termékfejlesztéssel összefüggő, valamint korszerű gazdasági, marketing és jogi ismereteket kapnak, s ezek mellett elmélyült betekintést szerezhetnek a sörfogyasztás kultúrájába és történetébe is. Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy minden tantárgyat olyan oktatók tanítsanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében ráadásul sok olyan előadót – híres sörös szakembereket, tapasztalt kereskedőket, neves étteremtulajdonosokat, reklámszakembereket – látunk vendégül, akik egy-egy óra keretében saját személyes tapasztalataikon keresztül mutatják be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait.
Az oklevélben szereplő szakirányú végzettség:
- agrár képzési területen alapképzésben mérnöki oklevéllel vagy vegyészmérnöki alapképzési szakon szerzett oklevéllel rendelkezők esetén: sörfőző mester szakmérnök;
- más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén: sörfőző mester szaktanácsadó.
Szakfelelős: Dr. Hegyi Ferenc tudományos munkatárs (Budai Campus).
Képzési idő: 3 félév
Képzés nyelve: magyar
Munkarend: levelező munkarend
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:
- a képzés összes kötelező tantárgyának, valamint a szükséges kreditmennyiség szabadon választható tantárgy teljesítése, összesen 90 kredit értékben.
Záróvizsga
A szakon a záróvizsga két részből áll:
- szaktárgyi komplex vizsga
- szakdolgozat-védés
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- diplomadolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A szaktárgyi komplex vizsga ismeretkörei:
- sörkészítés technológiája, sörkészítés műveletei és berendezései;
- sörgazdasági ismeretkör.
A kihúzott tétel és a kiegészítő kérdések alapján a szigorlati bizottság előtt a jelöltnek szóban kell számot adnia ismereteiről. A tételhúzás után rövid felkészülési időt kell biztosítani. Az a jelölt, akinek a szaktárgyi komplex vizsgája elégtelen, szakdolgozatát nem védheti meg, záróvizsgája elégtelen. A védésénél a jelölt kb. 10 perces szabad előadásban ad számot a diplomamunkájáról. Az opponensek ismertetik a bírálatot és a kérdéseiket. A további idő az érdemi vitára és védésre szolgál.
A záróvizsga eredményét a szaktárgyi komplex vizsgára és a szakdolgozat-védésre adott osztályzat számtani átlaga adja.
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.