Élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzési szak - MATE Oktatási Igazgatóság
Élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzési szak
Élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzési szak
Utolsó frissítés: 2024 szeptember 26.
A mesterképzés célja élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnökök képzése, akik elkötelezettek a szakmájuk iránt az élelmiszerlánc-biztonság és -minőség területen és rendelkeznek a megfelelő tanulási eredményekkel, akik mikrobiológiai, molekuláris biológiai, toxikológiai, analitikai, egészségvédelmi és élelmiszerjogi ismereteik birtokában hatékonyan tudják felügyelni és ellenőrizni a biztonságos és kiváló minőségű, az emberi táplálkozásra minden tekintetben alkalmas élelmiszer előállításának folyamatát és forgalmazását. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.
A képzésben megszerezhető végzettségi szint és szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:
- végzettségi szint: mesterfokozat (master, MSc);
- szakképzettség: okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök (Food Safety and Quality Engineer)
A képzés képzési ideje: 4 félév
Munkarend: nappali és levelező munkarend
A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges
Szakfelelős: Mohácsiné Dr. Farkas Csilla egyetemi tanár (Budai Campus)
Szakfelelős helyettes: Taczmanné dr. Brückner Andrea egyetemi docens (Budai Campus)
Képzési hely: Budapest (Budai Campus)
Képzés nyelve: magyar vagy angol
Szakmai gyakorlat rövid leírása, részletes tájékoztató elérhetősége
Az Élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzési szakon 4 hetes szakmai gyakorlat teljesítése kötelező. A gyakorlatok előkészítése a tavaszi félév során történik, a gyakorlatot a nyár folyamán kell teljesíteni.
A gyakorlatok elfogadásához és kredittel történő elismeréséhez szükséges írásos üzemi/laboratóriumi feladat készítése, melyet a hallgató szóban is köteles ismertetni. Az írásbeli beszámoló benyújtási határidejét a kari Gyakorlati Oktatási Bizottság határozza meg.
A szakmai gyakorlat dokumentumairól, a beszámoló tartalmi és formai követelményeiről bővebb információ a https://elelmiszertudomany.uni-mate.hu/szakmai-gyakorlat c. linken olvasható.
A szakmai gyakorlatra vonatkozó általános szabályok a MATE Tanulmányi és vizsgaszabályzat 1. sz. mellékletét képező Szakmai gyakorlati szabályzatban találhatóak (https://uni-mate.hu/sites/default/files/iii.1.tvsz1_mell_szakmai_gyakorlati_szabalyzat.pdf).
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
A végzett okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnökök az alaptudományokon nyugvó, specializált magas szintű szakmai és nyelvismerettel rendelkeznek, mely alkalmassá teszi őket vezetői és felsővezetői beosztások betöltésére így képesek:
- Tervező-fejlesztő mérnöki, kutatói szemlélettel végzi az élelmiszerbiztonság és -minőség szakterület ismeretrendszerét alkotó különböző elképzelések részletes analízisét.
- Interdiszciplináris megközelítéssel azonosít speciális, az élelmiszer-biztonság és -minőség területén fennálló problémákat, a tudomány eszköztárával képes feltárni és megfogalmazni az azok megoldásához szükséges részletes elméleti és gyakorlati hátteret.
- a kockázatelemzés, -kezelés és -kommunikáció eszközeit hatékonyan alkalmazni az élelmiszerbiztonság és -minőség területén jelentkező szakmai problémák kezelésében.
- javaslatokat tenni a felismert és megbecsült élelmiszerbiztonsági kockázatok kezelésére.
- kiválasztani a megfelelő vizsgálati módszereket a teljes élelmiszerlánc vonatkozásában.
- az élelmiszerbiztonság és -minőség egyes résztémáiról önálló, szaktudományos formájú összefoglalókat, elemzéseket készíteni.
- az élelmiszerlánc szemlélettel kapcsolatban szakmailag megalapozott saját álláspont kialakítására és annak vitában való megvédésére általános gazdaságpolitikai, társadalmi, valamint speciális, a szakterülethez tartozó kérdésekben.
- ismeretei szintetizálására, nemcsak szakmai, hanem általános műveltségi területeken is.
- az élelmiszeripari vertikumban és a kapcsolódó területeken vezetési feladatok ellátására, önálló irányítására, team vagy projekt kialakítására, a vezetettek motiválására, teljesítményük értékelésére, a felmerülő konfliktusok jogszerű és hatásos kezelésére.
- az élelmiszerbiztonsági és -minőségi folyamatok koordinációjára, a minőségirányítási rendszerek működtetésére.
- az élelmiszerláncra vonatkozó elemzéseit ágazatokon átívelően, összefüggéseiben, komplexen megfogalmazni és értékelni.
- elméleti és gyakorlati tudása birtokában kutatási és fejlesztési programok, projektek kidolgozásában és menedzselésében részt venni.
- Magas szinten használja az élelmiszerbiztonság és -minőség szakterület ismeretközvetítési technikáit, értő, elemző módon követi és dolgozza fel a magyar és idegen nyelvű publikációk forrásait.
- az ismeretek átadására az oktatás és a szaktanácsadás területén.
- szakterületén magyarul és legalább egy idegen nyelven írásban és szóban megnyilvánulni, vitában részt venni.
- korszerű informatikai eszközök alkalmazására, szakszerű és hatékony szóbeli és írásbeli kommunikációra.
Szaknyelvoktatás
A hallgatóknak a mesterképzés során nappali munkarendben szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A képzést gesztoráló intézet döntése szerint a szaknyelvoktatás megvalósulhat valamely szakmai tantárgy vagy diplomadolgozat-készítéssel kapcsolatos tantárgy keretében vagy előírható az alapképzésen oktatott képzési területi szaknyelvi tantárgy teljesítése. Levelező munkarendű mesterképzésben a szaknyelvtanulás nem kötelező. A szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:
- a képzés összes kötelező tantárgyának teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a diplomadolgozat készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben;
- négy hetes szakmai gyakorlat teljesítése.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- diplomadolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei:
- zárószigorlat (komplex vizsga)
- diplomadolgozat-védés
Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak
A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:
- a) Élelmiszerbiztonság és -minőség általános ismeretei az alábbi ismeretkörökből:
- Minőségirányítás;
- Élelmiszer-minőség és –biztonság jogi szabályozása,
- Élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés és
- Élelmiszermarketing.
- b) Szakmaspecifikus ismeretek az alábbi ismeretkörökből:
Spektroszkópiai és elválasztástechnikai módszerek,
- Élelmiszeranalitika hagyományos és gyorsmódszerei,
- Élelmiszer toxikológia,
- Mérések minőségbiztosítása,
- Élelmiszerminőség és -biztonság mikrobiológiája,
- Molekuláris mikrobiológia és gyorsmódszerek.
Az élelmiszerbiztonság és –minőség szakmaspecifikus ismeretei szigorlata a diplomadolgozat-védés előtt kb. 1 héttel kerül megtartásra, az élelmiszerbiztonság és –minőség általános ismeretei szigorlatára a diplomadolgozat-védés napján a védés előtt kerül sor.
A kihúzott tétel és a kiegészítő kérdések alapján a szigorlati bizottság előtt a jelöltnek szóban kell számot adnia ismereteiről. A tételhúzás után rövid felkészülési időt kell biztosítani. Az a jelölt, akinek valamelyik szigorlati jegye elégtelen, diplomadolgozatát nem védheti meg, záróvizsgája elégtelen.
A védésénél a jelölt maximum 15 perces szabad előadásban ad számot a diplomamunkájáról. Az opponensek ismertetik a bírálatot és a kérdéseiket. A további idő az érdemi vitára és védésre szolgál.
A szigorlatot és a védést az elnökből, a kérdező tanárokból és külső szakemberekből álló záróvizsga-bizottság értékeli egy-egy 5 fokozatú osztályzattal.
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.