Élelmiszermérnöki mesterképzési szak

Élelmiszermérnöki mesterképzési szak

Utolsó frissítés: 2024 szeptember 26.

A mesterképzés célja élelmiszermérnökök képzése, akik az élelmiszertudományi területen a szakmájuk iránt elkötelezett szakemberek, rendelkeznek a megfelelő tanulási eredményekkel, ismerik és alkalmazzák a szakterület legújabb tudományos eredményeit, tájékozottak a természettudományi és műszaki tudományi területeken. Képesek megszerzett szakmai tudásuk alkotó alkalmazására a különböző élelmiszeripari ágazatokban. A megszerzett élelmiszertudományi és ezzel összefüggő élelmiszerlánc komplex ismeretének birtokában képesek a teljes élelmiszeripari vertikumban rendszerszemléletű munka szervezésére és irányítására. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

A képzésben megszerezhető végzettségi szint és szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:

  • végzettségi szint: mesterfokozat (master, MSc);
  • szakképzettség: okleveles élelmiszermérnök (Food Science and Technology Engineer)

A képzés képzési ideje: 4 félév

Munkarend: nappali és levelező munkarend

A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges

Szakfelelős: Dr. Friedrich László egyetemi tanár (Budai Campus)

Szakfelelős helyettes: Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens (Budai Campus)

Képzési hely: Budapest (Budai Campus)

Képzés nyelve: nappali munkarendben magyar és angol, levelező munkarendben magyar

Választható specializációk

VÁLASZTHATÓ SPECIALIZÁCIÓ

SPECIALIZÁCIÓ FELELŐS          

MELY MUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSI HELYEKEN HALLGATHATÓ?                    

Élelmiszer-biotechnológia                    

Dr. Pomázi Andrea
egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben
Budapest képzési helyen

 

Élelmiszeripari folyamattervezés

Dr. Kovács Zoltán
egyetemi docens

 

nappali és levelező munkarendben
Budapest képzési helyen, Salernoi Egyetemmel közös
kettős diplomát adó angol nyelvű képzésben
csak az Élelmiszeripari folyamattervezés specializáció választható

Élelmiszergazdasági termékkezelés
és logisztika

Dr. Lakner Zoltán
egyetemi tanár

nappali és levelező munkarendben
Budapest képzési helyen

 

Élelmiszertechnológia és
termékfejlesztés specializáció

Dr. Friedrich László
egyetemi tanár

nappali és levelező munkarendben
Budapest képzési helyen

 

 

Specializációra történő felvétel feltételei

A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:

A szakon a hallgatók a képzés 1. félévében választanak specializációt.

A képzésen a specializációkra történő felvétel a férőhelyektől függően a kumulatív átlag szerinti rangsorolás alapján történik.

Szakmai gyakorlat rövid leírása, részletes tájékoztató elérhetősége

Az Élelmiszermérnöki mesterképzési szakon 4 hetes szakmai gyakorlat teljesítése kötelező. A gyakorlatok előkészítése a tavaszi félév során történik, a gyakorlatot a nyár folyamán kell teljesíteni.

A gyakorlatok elfogadásához és kredittel történő elismeréséhez szükséges írásos üzemi feladat készítése, melyet a hallgató szóban is köteles ismertetni. Az írásbeli beszámoló benyújtási határidejét a kari Gyakorlati Oktatási Bizottság határozza meg.

A szakmai gyakorlat dokumentumairól, a beszámoló tartalmi és formai követelményeiről bővebb információ a https://elelmiszertudomany.uni-mate.hu/szakmai-gyakorlat c. linken olvasható.

A szakmai gyakorlatra vonatkozó általános szabályok a MATE Tanulmányi és vizsgaszabályzat 1. sz. mellékletét képező Szakmai gyakorlati szabályzatban találhatóak (https://uni-mate.hu/sites/default/files/iii.1.tvsz1_mell_szakmai_gyakorlati_szabalyzat.pdf).

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

A végzett okleveles élelmiszermérnökök az alaptudományokon nyugvó, specializált magas szintű szakmai és nyelvismerettel rendelkeznek, mely alkalmassá teszi őket vezetői és felsővezetői beosztások betöltésére így képes:

  • Tervező-fejlesztő mérnöki, kutatói szemlélettel végzi az élelmiszertudomány és élelmiszer technológia szakterület ismeretrendszerét alkotó különböző elképzelések részletes analízisét, interdiszciplináris megközelítéssel azonosít speciális szakmai problémákat, a tudomány eszköztárával képes feltárni és megfogalmazni az azok megoldásához szükséges részletes elméleti és gyakorlati hátteret.
  • az élelmiszertudomány szakterületén a korszerű gyakorlati módszerek és megoldások, valamint a fontosabb kutatási irányok és metodikák alkalmazására.
  • Az élelmiszertudomány és élelmiszer technológia egyes résztémáiról önálló, szaktudományos témájú összefoglalókat, elemzéseket készít.
  • Az élelmiszerlánc szemlélettel kapcsolatban képes szakmailag megalapozott saját álláspont kialakítására és annak vitában való megvédésére általános gazdaságpolitikai, társadalmi, valamint speciális, a szakterülethez tartozó kérdésekben.
  • ismeretei szintetizálására, önképzése hatékony megszervezésére, nemcsak szakmai, hanem általános műveltségi területeken is.
  • az élelmiszeripari vertikumban és a kapcsolódó területeken vezetési feladatok ellátására, önálló irányítására, team vagy projekt kialakítására, a vezetettek motiválására, teljesítményük értékelésére, a felmerülő konfliktusok jogszerű és hatásos kezelésére.
  • az élelmiszeripari folyamatok koordinációjára, az élelmiszerláncra vonatkozó elemzéseit képes ágazatokon átívelően, összefüggéseiben, komplexen megfogalmazni és értékelni.
  • részt venni kutatási és fejlesztési programok, projektek kidolgozásában és menedzselésében.
  • Magas szinten használja az élelmiszertudomány és élelmiszer technológia szakterületek ismeretközvetítési technikáit, értő, elemző módon követi és dolgozza fel a magyar és idegen nyelvű publikációs forrásait.
  • az ismeretek átadására az oktatás és a szaktanácsadás területén.
  • szakterületén magyarul és idegen nyelven írásban és szóban megnyilvánulni, vitában részt venni.
  • korszerű informatikai eszközök alkalmazására, szakszerű és hatékony szóbeli és írásbeli kommunikációra.

Szaknyelvoktatás

A hallgatóknak a mesterképzés során nappali munkarendben szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A képzést gesztoráló intézet döntése szerint a szaknyelvoktatás megvalósulhat valamely szakmai tantárgy vagy diplomadolgozat-készítéssel kapcsolatos tantárgy keretében vagy előírható az alapképzésen oktatott képzési területi szaknyelvi tantárgy teljesítése. Levelező munkarendű mesterképzésben a szaknyelvtanulás nem kötelező. A szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:

  • a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott specializáció tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a diplomadolgozat készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben;
  • négy hetes szakmai gyakorlat teljesítése.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • diplomadolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

A záróvizsga részei:

  • zárószigorlat (komplex vizsga)
  • diplomadolgozat-védés

Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak

A 2022/23. tanévtől felmenő rendszerben:

  1. a) Általános élelmiszermérnöki ismeretek:
  • Biokatalízis az élelmiszeriparban,
  • Méréselmélet és kísérlettervezés,
  • Élelmiszeripari gazdaságtan
  1. b) Differenciált szakmai ismeretek specializációtól függően:
  • Alkalmazott élelmiszer-biotechnológiai ismeretek és Mikrobiális genetika és Molekuláris biológia vagy
  • Élelmiszeripari folyamattervezés vagy
  • Élelmiszeripari beszállítás szervezés és áruismeret, Élelmiszeripari alapanyagok előkezelése és tárolása, Élelmiszercsomagolási rendszerek, Élelmiszer készlet- és raktárgazdálkodás, Élelmiszerszállítási technológiák és rendszerek, Élelmiszergazdasági szállítmányozás, Innováció vagy
  • Élelmiszertechnológia és termékfejlesztés.

Az általános élelmiszerimérnöki ismeretek szigorlata a diplomadolgozat-védés előtt kb. 1 héttel kerül megtartásra, a differenciált szakmai ismeretek szigorlatára a diplomadolgozat-védés napján a védés előtt kerül sor.

A kihúzott tétel és a kiegészítő kérdések alapján a szigorlati bizottság előtt a jelöltnek szóban kell számot adnia ismereteiről. A tételhúzás után rövid felkészülési időt kell biztosítani. Az a jelölt, akinek valamelyik szigorlati jegye elégtelen, diplomadolgozatát nem védheti meg, záróvizsgája elégtelen.

A védésénél a jelölt maximum 15 perces szabad előadásban ad számot a diplomamunkájáról. Az opponensek ismertetik a bírálatot és a kérdéseiket. A további idő az érdemi vitára és védésre szolgál.

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve