Élelmiszermérnöki alapképzési szak

Élelmiszermérnöki alapképzési szak

Utolsó frissítés: 2024 szeptember 19.

A képzés célja olyan élelmiszermérnökök képzése, akik általános ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a kémia, a fizika, a műszaki és gazdasági alaptudományokban, speciális ismeretekkel az élelmiszer-tudományban, szakmai alapismeretekkel és gyakorlati készségekkel az élelmiszer-technológia terén. A megszerzett élelmiszermérnöki és ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó élelmiszer-előállítási és kezelési munka szervezésére és irányítására. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:

  • végzettségi szint: alapfokozat (bachelor; BSc);
  • szakképzettség: élelmiszermérnök (Food Engineer)

A képzés képzési ideje: 7 félév
Munkarend: nappali vagy levelező munkarend
A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges

Szakfelelős: Pásztorné dr. Huszár Klára egyetemi docens (Budai Campus) (Pasztorne.Huszar.Klara@uni-mate.hu)

Képzési hely szakkoordinátorok:

  • Budapest képzési helyen: nincs
  • Vargáné dr. Visi Éva egyetemi docens (MATE Kaposvári Campus)
  • Kisvárda képzési helyen: nincs
  • Pólin Irén egyetemi docens (Beregszász képzési hely)

Képzési helyek:

  • Budapest (Budai Campus)
  • Kaposvár (Kaposvári Campus)
  • Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ
  • Beregszász

Képzés nyelve:

  • Budapest képzési helyen: magyar és angol
  • Kaposvár képzési helyen: magyar
  • Kisvárda képzési helyen: magyar
  • Beregszász képzési helyen: magyar

Választható specializációk

Választható iparági technológiák:

VÁLASZTHATÓ IPARÁGI TECHNOLÓGIA

FELELŐS(ÖK)

MELY MUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSI
HELYEKEN HALLGATHATÓ?

Állatiterméktechnológia
és minőségügy

Pásztorné Dr. Huszár Klára egyetemi docens,
Dr. Friedrich László Ferenc egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben Budapest,
Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen       

Árukezelési technológiák
és minőségügy

Dr. Kenesei György egyetemi adjunktus,
Dr. Hitka Géza egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben Budapest,
Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen

Édesipari és zsiradékipari technológiák
és minőségügy

Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben Budapest,
Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen

Élelmiszertechnológiai automatizálás
és digitalizáció

Dr. Baranyai László egyetemi tanár

csak nappali munkarendben Budapest
képzési helyen

Élelmiszerkereskedelem

Dr. Fehér Orsolya egyetemi docens

csak nappali munkarendben Budapest
képzési helyen

Sör- és szeszipari technológiák
és minőségügy

Dr. Kun-Farkas Gabriella egyetemi adjunktus,
Dr. Kun Szilárd egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben Budapest,
Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen

Sütő- és tésztaipari technológiák
és minőségügy

Kóczán Györgyné
dr. Manninger Katalin adjunktus,
Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben Budapest,
Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen

Táplálkozás-élelmiszertechnológia

Dr. Mednyánszky Zsuzsanna
egyetemi docens

csak nappali munkarendben
Budapest képzési helyen

Tartósítóipari technológiák
és minőségügy

Dr. Dalmadi István egyetemi docens,
Dr. Máté Mónika egyetemi docens

 

 

nappali és levelező munkarendben Budapest,
Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen  

 

Választható iparági technológiai ismeretek:

IPARÁGI TECHNOLÓGIAI ISMERET FELELŐS(ÖK) MELYMUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSIHELYEKEN HALLGATHATÓ?
Állatitermék technológiai ismeretek Pásztorné Dr. Huszár Klára egyetemi docens,
Dr. Friedrich László Ferenc egyetemi tanár
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen
Árukezelési technológiai ismeretek Dr. Kenesei György egyetemi adjunktus,
Dr. Hitka Géza egyetemi docens
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen
Édesipari és zsiradékipari technológiai ismeretek Badakné dr. Kerti Katalin egyetemi docens nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen
Sör- és szeszipari technológiai ismeretek Dr. Kun-Farkas Gabriella adjunktus,
Dr. Kun Szilárd adjunktus
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen
Sütő- és tésztaipari technológiai ismeretek Kóczán Györgyné dr. Manninger Katalin adjunktus,
Dr. Szedljak Ildikó Judit adjunktus
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen
Tartósítóipari technológiai ismeretek Dr. Dalmadi István egyetemi docens,
Dr. Máté Mónika egyetemi docens
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, Kisvárda és Beregszász képzési helyen

 

Specializációra történő felvétel feltételei

A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:

Iparági technológiák és iparági technológiai ismeretek

A szakon a hallgatók a képzés 4. félévében választanak iparági technológiát és ezzel specializálódnak valamely technológiai irányba. A technológia választása mellett a hallgatók iparági technológiai ismereteket is választanak. A választott iparági technológia és iparági technológiai ismeretek nem egyezhetnek meg egymással.

Az iparági technológia választás feltétele 90 teljesített kredit a 4. félév lezárása után és a választott iparági technológia előkövetelményeinek teljesítése. Az egyes iparági technológiák tantárgyi előkövetelményeit a technológiát gondozó tanszék határozza meg. A besorolás a férőhelyektől függően a kumulatív átlag szerinti rangsorolás alapján történik.

Levelező munkarendű képzés sajátosságai

A tanterv, az ismeretek egymásra épülése és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel. Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól. A hallgatók tanóráira mindegyik képzési helyen a levelező oktatás féléves időbeosztásában megjelölt dátumokon péntek délután és szombaton kerül sor.

Székhelyen kívüli és határon túli képzés

A Közösségi Felsőoktatási Képzési Központok küldetése, hogy olyan tehetséges helyi fiatalok számára biztosítsanak lehetőséget a felsőoktatásban való részvételre, akik az ország hátrányosabb helyzetű régiójában élnek, ezzel erősítve a helyi gazdaságot és csökkentve az elvándorlást.

Az élelmiszermérnök alapképzés a budapesti képzési helyen kívül levelező munkarendben Kisvárdán is folyik. Az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet és a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ közös célja a térség fejlesztése az élelmiszermérnök képzésen keresztül. Az élelmiszeripar stratégiai ágazatként meghatározó az ország gazdaságfejlesztésben. A mezőgazdasági alapanyagok feldolgozása hozzáadott értéket teremt, növeli az ágazat jövedelemtermelő- és piacképességét. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a nagy gyümölcstermesztő múlttal rendelkező térség felemelkedésében aktívan részt vegyünk az élelmiszeripari feldolgozási technológiák oktatása révén. Keleti országrészből származó hallgatóink jelentős része nagy felvételi pontszámmal és kiváló teljesítménnyel nyer felvételt képzéseinkre. Fontosnak tartjuk a térségből származó hallgatók létszámának növelését, illetve továbbképzését. Ezért Zichyné Belinszky Katalinnal, a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ Igazgatójával mindent megteszünk a minőségi élelmiszermérnök képzés biztosítása érdekében. Előadásainkat személyesen Kisvárdán és a modern technikákat alkalmazva videókonferenciák formájában valósítjuk meg. A gyakorlatokat a Budai Campuson az Intézet laboratóriumaiban végezzük, így a teljes élelmiszerágazatot lefedő félüzemi élelmiszertechnológiai gyakorlati ismeretekre tehetnek szert hallgatóink. Célunk a minél szélesebb körű élelmiszertechnológiai ismeretek átadása a legkorszerűbb, aktuális piacképes tudás megteremtése és ezáltal a helyi gazdaság működtetéséhez szükséges szakember-utánpótlás biztosított legyen.

Az élelmiszermérnök alapképzés határon túli képzési formában Kárpátalján, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán zajlik. Az oktatásban a helyi tanárok is részt vesznek, elsősorban az alapozó tárgyak esetében. A tanterv alapján előírt tantárgyak oktatását az egyetem adott tanszékéről kijelölt oktatók irányítják és a tantárgy előírt követelményei alapján ők felelnek a tananyag objektív számonkéréséért.

Az előadások, konzultációk és a tantárgyi vizsgák ideje hétvégeken van; péntek délután és szombaton egész nap. A gyakorlatokra a hallgatók Magyarországra utaznak, azokat a Budai Campuson az Intézet laboratóriumaiban és gyakorló üzemeiben végzik vagy üzemlátogatásokat szervezünk számukra. A beregszászi szakkoordinátor Dr. Pólin Irén főiskolai docens (e-mail: kerteszbe@gmail.com).

Szakmai gyakorlat rövid leírása, részletes tájékoztató elérhetősége

Az élelmiszermérnöki alapképzési szakon nappali munkarendben 14 hetes, levelező munkarendben 5 hetes szakmai gyakorlat teljesítése kötelező. Szakmai gyakorlaton csak az a hallgató vehet részt, aki a 6. félév lezárásakor minimum 120 kredittel rendelkezik. A gyakorlatok előkészítése a tavaszi félév során történik, nappali munkarend esetében a gyakorlatot a 6. félév után a nyár folyamán és kora ősszel kell teljesíteni.

A gyakorlatok elfogadásához és elismeréséhez szükséges írásos üzemi feladat készítése, melyet a hallgató szóban is köteles ismertetni. Az írásbeli beszámoló benyújtási határidejét az intézeti Gyakorlati Oktatási Bizottság határozza meg.

A szakmai gyakorlat dokumentumairól, a beszámoló tartalmi és formai követelményeiről bővebb információ a https://elelmiszertudomany.uni-mate.hu/szakmai-gyakorlat c. linken olvasható.

A szakmai gyakorlatra vonatkozó általános szabályok a MATE Tanulmányi és vizsgaszabályzat 1. sz. mellékletét képező Szakmai gyakorlati szabályzatban találhatóak (https://uni-mate.hu/sites/default/files/iii.1.tvsz1_mell_szakmai_gyakorlati_szabalyzat.pdf).

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

Az alapfokozat birtokában az élelmiszermérnökök képesek:

  • élelmiszer-ipari nyersanyagok élelmiszerlánc-biztonsági kockázatainak felmérésére, értékmegőrző tárolására és azokból értéknövelő eljárások alkalmazásával biztonságos élelmiszerek előállítására, tartósítására, forgalmazására a kapcsolódó szak- és közigazgatási vonatkozások figyelembevételével.
  • az élelmiszer-előállítással kapcsolatos gazdálkodástudományi, szervezési, marketing, élelmiszer-ipari informatikai szabványosítási és műszaki szabályozási elvek alkalmazására.
  • az élelmiszeripar területén működő vállalkozások, vállalatok, termelőüzemek, valamint közép- és kisvállalkozások (KKV-k) mérnöki szintű irányítására, ellenőrzésére és ezek gazdálkodásának szakszerű működtetésére, figyelembe véve a minőségbiztosítási, minőségszabályozási és környezetvédelmi előírásokat is.
  • a környezetvédelmi és egészségvédelmi előírások figyelembevételével laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, gépek és berendezések működtetésére, új módszerek alkalmazására az élelmiszer-előállítás teljes területén.
  • részfeladatok ellátására a technológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében, új eljárások, termékek kifejlesztésében.
  • az élelmiszerlánc szereplőinek viselkedését, intézményi hátterének formális és informális kapcsolatrendszerét értelmezni, és munkája során felhasználni.
  • hatékony önképzésre, saját önálló tanulásának megtervezésére és megszervezésére, az ehhez szükséges források felkutatására.
  • az élelmiszer-ipari folyamatok szervezésére, ellenőrzésére, minőségügyi rendszerének alkalmazására, erőforrások elosztására, szakmai döntéseket megalapozó javaslatok kidolgozásában való részvételre.
  • Szakmai irányítás mellett képes kutatási projektben a projekt részfeladatainak operatív szinten történő, közvetlen irányítására.
  • anyanyelvén az élelmiszer-ipari szakterület tudásanyagának összegző értékelésére, azok szóbeli és írásos közvetítésére szakmai közönség számára is.
  • az élelmiszeripar szakterületével kapcsolatos információk megértésére, és speciális szakkifejezéseinek aktív alkalmazására legalább egy idegen nyelven.
  • megérteni és használni az élelmiszer-tudomány és -technológia online és nyomtatott szakirodalmát magyar és egy idegen nyelven.
  • hatékonyan alkalmazni az írásbeli és szóbeli kommunikációt segítő eszközöket.

 

Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás

A hallgatóknak a képzés során nappali munkarendben a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd két féléven keresztül szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg. A nyelvoktatásról és a szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.

 

Végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:

  • a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott iparági technológia és iparági technológiai ismeretek tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 180 kredit értékben;
  • 30 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.
     

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

 

A szakon a záróvizsga két részből áll:

  • zárószigorlat (komplex vizsga)
  • szakdolgozat-védés

Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak

A 2021/22. tanévtől a 2023/24. tanévig tanulmányaikat megkezdő hallgatók részére:

  • Élelmiszeripari műveletek (10 kreditnyi anyag)
  • Élelmiszeripari gazdaságtan (gazdaságtan, folyamatszervezés, marketing, élelmiszerjog ismeretkörből 8 kreditnyi anyag)
  • Élelmiszertechnológia alapjai (legalább 6 kredit)
  • Iparági élelmiszertechnológia (legalább 12 kredit)

Az Élelmiszeripari műveletek és Élelmiszeripari gazdaságtan tantárgyak zárószigorlata a szakdolgozat-védés előtt kb. 1 héttel kerül megtartásra, az Élelmiszertechnológia alapjai és Iparági élelmiszertechnológia zárószigorlatára a szakdolgozat-védés napján a védés előtt kerül sor.

A 2024/25. tanévtől felmenő rendszerben:

  • Művelettani ismeretek szigorlat a 4. félév végén
  • Gazdaságtani ismeretek szigorlat a 6. félév végén
  • Zárószigorlat a 7. félév végén
    1. Élelmiszertechnológia alapjai (legalább 6 kredit)
    2. Iparági élelmiszertechnológia (legalább 12 kredit)

Az Élelmiszertechnológia alapjai és Iparági élelmiszertechnológia témakörök zárószigorlatára a szakdolgozat-védés napján a védés előtt kerül sor.

A kihúzott tétel és a kiegészítő kérdések alapján a szigorlati bizottság előtt a jelöltnek szóban kell számot adnia ismereteiről. A tételhúzás után rövid felkészülési időt kell biztosítani.

Az a jelölt, akinek valamelyik szigorlati jegye elégtelen, diplomadolgozatát nem védheti meg, záróvizsgája elégtelen.

A védésénél a jelölt 10 perces szabad előadásban ad számot a szakdolgozatáról. Az opponensek ismertetik a bírálatot és a kérdéseiket. A további idő az érdemi vitára és védésre szolgál.

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve