Élelmiszermérnöki alapképzési szak - MATE Oktatási Igazgatóság
Élelmiszermérnöki alapképzési szak
Élelmiszermérnöki alapképzési szak
Utolsó frissítés: 2025 november 24.
A képzés célja olyan élelmiszermérnökök képzése, akik általános ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a kémia, a fizika, a műszaki és gazdasági alaptudományokban, speciális ismeretekkel az élelmiszer-tudományban, szakmai alapismeretekkel és gyakorlati készségekkel az élelmiszer-technológia terén. A megszerzett élelmiszermérnöki és ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó élelmiszer-előállítási és kezelési munka szervezésére és irányítására. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.
Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:
- végzettségi szint: alapfokozat (bachelor; BSc);
- szakképzettség: élelmiszermérnök (Food Engineer)
A képzés képzési ideje: 7 félév
Munkarend: nappali vagy levelező munkarend
A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges
Szakfelelős: Pásztorné dr. Huszár Klára egyetemi docens (Budai Campus) (Pasztorne.Huszar.Klara@uni-mate.hu)
Képzési hely szakkoordinátorok:
- Budapest képzési helyen: nincs
- Vargáné dr. Visi Éva egyetemi docens (MATE Kaposvári Campus)
- Pólin Irén egyetemi docens (Beregszász képzési hely)
Képzési helyek:
- Budapest (Budai Campus)
- Kaposvár (Kaposvári Campus)
- Beregszász
Képzés nyelve:
- Budapest képzési helyen: magyar és angol
- Kaposvár képzési helyen: magyar
- Beregszász képzési helyen: magyar
Választható specializációk
Választható iparági technológiák:
VÁLASZTHATÓ IPARÁGI TECHNOLÓGIA |
FELELŐS(ÖK) |
MELY MUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSI |
Állatiterméktechnológia |
Pásztorné Dr. Huszár Klára egyetemi docens, |
nappali és levelező munkarendben Budapest, |
Árukezelési technológiák |
Dr. Kenesei György egyetemi adjunktus, |
nappali és levelező munkarendben Budapest, |
Édesipari és zsiradékipari technológiák |
Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens |
nappali és levelező munkarendben Budapest, |
Élelmiszertechnológiai automatizálás |
Dr. Baranyai László egyetemi tanár |
csak nappali munkarendben Budapest |
Élelmiszerkereskedelem |
Dr. Fehér Orsolya egyetemi docens |
csak nappali munkarendben Budapest |
Sör- és szeszipari technológiák |
Dr. Kun-Farkas Gabriella egyetemi adjunktus, |
nappali és levelező munkarendben Budapest, |
Sütő- és tésztaipari technológiák |
Kóczán Györgyné |
nappali és levelező munkarendben Budapest, |
Táplálkozás-élelmiszertechnológia |
Dr. Mednyánszky Zsuzsanna |
csak nappali munkarendben |
Tartósítóipari technológiák |
Dr. Dalmadi István egyetemi docens,
|
nappali és levelező munkarendben Budapest, |
Választható iparági technológiai ismeretek:
| IPARÁGI TECHNOLÓGIAI ISMERET | FELELŐS(ÖK) | MELYMUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSIHELYEKEN HALLGATHATÓ? |
|---|---|---|
| Állatitermék technológiai ismeretek | Pásztorné Dr. Huszár Klára egyetemi docens, Dr. Friedrich László Ferenc egyetemi tanár |
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, és Beregszász képzési helyen |
| Árukezelési technológiai ismeretek | Dr. Kenesei György egyetemi adjunktus, Dr. Hitka Géza egyetemi docens |
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, és Beregszász képzési helyen |
| Édesipari és zsiradékipari technológiai ismeretek | Badakné dr. Kerti Katalin egyetemi docens | nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, és Beregszász képzési helyen |
| Sör- és szeszipari technológiai ismeretek | Dr. Kun-Farkas Gabriella adjunktus, Dr. Kun Szilárd adjunktus |
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, és Beregszász képzési helyen |
| Sütő- és tésztaipari technológiai ismeretek | Kóczán Györgyné dr. Manninger Katalin adjunktus, Dr. Szedljak Ildikó Judit adjunktus |
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, és Beregszász képzési helyen |
| Tartósítóipari technológiai ismeretek | Dr. Dalmadi István egyetemi docens, Dr. Máté Mónika egyetemi docens |
nappali és levelező munkarendben Budapest, Kaposvár, és Beregszász képzési helyen |
Specializációra történő felvétel feltételei
A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:
Iparági technológiák és iparági technológiai ismeretek
A szakon a hallgatók a képzés 4. félévében választanak iparági technológiát és ezzel specializálódnak valamely technológiai irányba. A technológia választása mellett a hallgatók iparági technológiai ismereteket is választanak. A választott iparági technológia és iparági technológiai ismeretek nem egyezhetnek meg egymással.
Az iparági technológia választás feltétele 90 teljesített kredit a 4. félév lezárása után és a választott iparági technológia előkövetelményeinek teljesítése. Az egyes iparági technológiák tantárgyi előkövetelményeit a technológiát gondozó tanszék határozza meg. A besorolás a férőhelyektől függően a kumulatív átlag szerinti rangsorolás alapján történik.
Levelező munkarendű képzés sajátosságai
A tanterv, az ismeretek egymásra épülése és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel. Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól. A hallgatók tanóráira mindegyik képzési helyen a levelező oktatás féléves időbeosztásában megjelölt dátumokon péntek délután és szombaton kerül sor.
Székhelyen kívüli és határon túli képzés
Az élelmiszermérnök alapképzési szak a MATE Kaposvári Campusán is meghirdetésre kerül. A tanterv alapján előírt tantárgyak oktatását az egyetem adott tanszékéről kijelölt oktatók irányítják és a tantárgy előírt követelményei alapján ők felelnek a tananyag objektív számonkéréséért.
Az előadások, konzultációk és a tantárgyi vizsgák ideje hétvégeken van; péntek délután és szombaton egész nap. Bizonyos tárgyak gyakorlatait a hallgatók a Budai Campuson az Intézet laboratóriumaiban és gyakorló üzemeiben végzik vagy üzemlátogatásokat szervezünk számukra.
Az élelmiszermérnök alapképzés határon túli képzési formában Kárpátalján, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán zajlik. Az oktatásban a helyi tanárok is részt vesznek, elsősorban az alapozó tárgyak esetében. A tanterv alapján előírt tantárgyak oktatását az egyetem adott tanszékéről kijelölt oktatók irányítják és a tantárgy előírt követelményei alapján ők felelnek a tananyag objektív számonkéréséért.
Az előadások, konzultációk és a tantárgyi vizsgák ideje hétvégeken van; péntek délután és szombaton egész nap. A gyakorlatokra a hallgatók Magyarországra utaznak, azokat a Budai Campuson az Intézet laboratóriumaiban és gyakorló üzemeiben végzik vagy üzemlátogatásokat szervezünk számukra. A beregszászi szakkoordinátor Dr. Pólin Irén főiskolai docens (e-mail: kerteszbe@gmail.com).
Szakmai gyakorlat rövid leírása, részletes tájékoztató elérhetősége
Az élelmiszermérnöki alapképzési szakon nappali munkarendben 14 hetes, levelező munkarendben 5 hetes szakmai gyakorlat teljesítése kötelező. Szakmai gyakorlaton csak az a hallgató vehet részt, aki a 6. félév lezárásakor minimum 120 kredittel rendelkezik. A gyakorlatok előkészítése a tavaszi félév során történik, nappali munkarend esetében a gyakorlatot a 6. félév után a nyár folyamán és kora ősszel kell teljesíteni.
A gyakorlatok elfogadásához és elismeréséhez szükséges írásos beszámoló készítése, melyet a hallgató szóban is köteles ismertetni.
A szakmai gyakorlat dokumentumairól, a beszámoló tartalmi és formai követelményeiről bővebb információ a https://elelmiszertudomany.uni-mate.hu/szakmai-gyakorlat c. linken olvasható.
A szakmai gyakorlatra vonatkozó általános szabályok a MATE Tanulmányi és vizsgaszabályzat 1. sz. mellékletét képező Szakmai gyakorlati szabályzatban találhatóak Szakmai gyakorlati szabályok.
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
Az alapfokozat birtokában az élelmiszermérnökök képesek:
- élelmiszer-ipari nyersanyagok élelmiszerlánc-biztonsági kockázatainak felmérésére, értékmegőrző tárolására és azokból értéknövelő eljárások alkalmazásával biztonságos élelmiszerek előállítására, tartósítására, forgalmazására a kapcsolódó szak- és közigazgatási vonatkozások figyelembevételével.
- az élelmiszer-előállítással kapcsolatos gazdálkodástudományi, szervezési, marketing, élelmiszer-ipari informatikai szabványosítási és műszaki szabályozási elvek alkalmazására.
- az élelmiszeripar területén működő vállalkozások, vállalatok, termelőüzemek, valamint közép- és kisvállalkozások (KKV-k) mérnöki szintű irányítására, ellenőrzésére és ezek gazdálkodásának szakszerű működtetésére, figyelembe véve a minőségbiztosítási, minőségszabályozási és környezetvédelmi előírásokat is.
- a környezetvédelmi és egészségvédelmi előírások figyelembevételével laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, gépek és berendezések működtetésére, új módszerek alkalmazására az élelmiszer-előállítás teljes területén.
- részfeladatok ellátására a technológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében, új eljárások, termékek kifejlesztésében.
- az élelmiszerlánc szereplőinek viselkedését, intézményi hátterének formális és informális kapcsolatrendszerét értelmezni, és munkája során felhasználni.
- hatékony önképzésre, saját önálló tanulásának megtervezésére és megszervezésére, az ehhez szükséges források felkutatására.
- az élelmiszer-ipari folyamatok szervezésére, ellenőrzésére, minőségügyi rendszerének alkalmazására, erőforrások elosztására, szakmai döntéseket megalapozó javaslatok kidolgozásában való részvételre.
- Szakmai irányítás mellett képes kutatási projektben a projekt részfeladatainak operatív szinten történő, közvetlen irányítására.
- anyanyelvén az élelmiszer-ipari szakterület tudásanyagának összegző értékelésére, azok szóbeli és írásos közvetítésére szakmai közönség számára is.
- az élelmiszeripar szakterületével kapcsolatos információk megértésére, és speciális szakkifejezéseinek aktív alkalmazására legalább egy idegen nyelven.
- megérteni és használni az élelmiszer-tudomány és -technológia online és nyomtatott szakirodalmát magyar és egy idegen nyelven.
- hatékonyan alkalmazni az írásbeli és szóbeli kommunikációt segítő eszközöket.
Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás
A hallgatóknak a képzés során nappali munkarendben a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd két féléven keresztül szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg. A nyelvoktatásról és a szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.
Végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:
- a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott iparági technológia és iparági technológiai ismeretek tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 180 kredit értékben;
- 30 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A szakon a záróvizsga két részből áll:
- zárószigorlat (komplex vizsga)
- szakdolgozat-védés
Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak
A 2021/22. tanévtől a 2023/24. tanévig tanulmányaikat megkezdő hallgatók részére:
- Élelmiszeripari műveletek (10 kreditnyi anyag)
- Élelmiszeripari gazdaságtan (gazdaságtan, folyamatszervezés, marketing, élelmiszerjog ismeretkörből 8 kreditnyi anyag)
- Élelmiszertechnológia alapjai (legalább 6 kredit)
- Iparági élelmiszertechnológia (legalább 12 kredit)
Az Élelmiszeripari műveletek és Élelmiszeripari gazdaságtan tantárgyak zárószigorlata a szakdolgozat-védés előtt kb. 1 héttel kerül megtartásra, az Élelmiszertechnológia alapjai és Iparági élelmiszertechnológia zárószigorlatára a szakdolgozat-védés napján a védés előtt kerül sor.
A 2024/25. tanévtől felmenő rendszerben:
- Művelettani ismeretek szigorlat a 4. félév végén
- Gazdaságtani ismeretek szigorlat a 6. félév végén
- Zárószigorlat a 7. félév végén
- Élelmiszertechnológia alapjai (legalább 6 kredit)
- Iparági élelmiszertechnológia (legalább 12 kredit)
Az Élelmiszertechnológia alapjai és Iparági élelmiszertechnológia témakörök zárószigorlatára a szakdolgozat-védés napján a védés előtt kerül sor.
A kihúzott tétel és a kiegészítő kérdések alapján a szigorlati bizottság előtt a jelöltnek szóban kell számot adnia ismereteiről. A tételhúzás után rövid felkészülési időt kell biztosítani.
Az a jelölt, akinek valamelyik szigorlati jegye elégtelen, diplomadolgozatát nem védheti meg, záróvizsgája elégtelen.
A védésénél a jelölt 10 perces szabad előadásban ad számot a szakdolgozatáról. Az opponensek ismertetik a bírálatot és a kérdéseiket. A további idő az érdemi vitára és védésre szolgál.
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.