Szőlő- és borgazdasági szakmérnök szakirányú továbbképzési sza - MATE Oktatási Igazgatóság
Szőlő- és borgazdasági szakmérnök szakirányú továbbképzési szak
Szőlő- és borgazdasági szakmérnök- szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak
Utolsó frissítés: 2025 február 11.
A képzés célja, hogy a szakirányú továbbképzésben résztvevők megismerjék a világ és hazánk szőlő- és bortermelésének helyzetét, közigazgatási, jogi szabályozását, a szőlőtermesztés biológiai alapjait, a termesztést befolyásoló ökológiai tényezőket, a termesztéstechnológia elméletét és korszerű módszereit. Elsajátítják a szőlőfeldolgozás, a borkészítés- és kezelés, tárolás, palackozás kémiai, mikrobiológiai, technológiai alapjait, módszereit, műveleteit és gépeit. Megismerjék a gazdaságos és hatékony termelést elősegítő gazdálkodási, pénzügyi összefüggéseket, a termékértékesítés, bormarketing speciális kérdéseit, feltételrendszerét és gyakorlatát.
A képzésben megszerezhető végzettség:
- mérnöki előképzettség esetén: szőlő-és borgazdasági szakmérnök;
- nem mérnöki előképzettség: szőlő- és borgazdasági szaktanácsadó.
A képzés képzési ideje: 4 félév
Munkarend: levelező munkarend
A képzés finanszírozási formája: önköltséges
Szakfelelős: Dr. Fehér Orsolya egyetemi docens (Budai Campus)
Képzési helyek:
- Budapest (Budai Campus)
- Keszthely (Georgikon Campus)
Képzés nyelve: magyar
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
A szakképzettség birtokában a szőlész-borász szakmérnökök / szaktanácsadók alkalmasak a szőlőtermesztés, a borászat, a borkereskedelem, valamint a kapcsolódó területeken (önkormányzatok, szakigazgatás, turizmus, vendéglátás, borászati szakemberképzés, szakmai érdekképviseleti szervezetek, vidékfejlesztési intézmények) termelésirányító, -fejlesztő, értékesítő tevékenység végzésére, továbbá szőlészeti és borászati vállalkozások létrehozására, működtetésére, vezetésére.
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei
- a képzés összes kötelező tantárgyának és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei:
- szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga);
- szakdolgozat védés.
Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak
A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben komplex zárószigorlat
- szőlőtermesztés,
- borászati technológia,
- marketing menedzsment ismeretek tárgyakból.
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.