Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés - MATE Oktatási Igazgatóság
Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés
Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés
Utolsó frissítés: 2025 február 26.
A képzés célja: A szakirányú továbbképzés célja, hogy a hallgatók elsajátítsák azokat az ismeretanyagokat, készségeket, magatartásformákat, amelyek szükségesek a borturizmusban és borgasztronómiában végzett eredményes tevékenységhez. A képzés betekintést nyújt a turizmus rendszerébe, a hazai, európai és újvilági borkultúrába. A képzés során a hallgatók megismerkednek a turizmus alapfogalmaival, a turisztikai termék- és területfejlesztés komplex szemléletmódjával, valamint kiemelten a különböző bor- és gasztroturisztikai termékek szakszerű tervezésével és menedzselésével. A képzés során a hallgatók megismerhetik a vidéki, agro- és borturizmus komplex rendszerét, annak társadalmi, gazdasági jelentőségét, a borturizmus és a bormarketing kapcsolódási pontjait. Megismerik a szőlőtermesztés és bortermelés alapjait, speciális ismereteket szereznek a bor gyakorlati kóstolása, felszolgálása és gasztronómiai felhasználása terén. Képessé válnak a borturisztikai termékek piaci pozicionálására, beillesztésébe a térségi kínálatba, valamint a hatékonysághoz szükséges térségi összefogások, partnerkapcsolatok kialakítására. A termékcsoporton belül kiemelt szerepet kapnak a boros és borgasztronómiai rendezvények és tematikus utak szervezésének és kezelésének sajátosságai. A hallgatók megszerzik a pályázati rendszerben való eligazodáshoz, a menedzsment feladatok ellátásához szükséges komplex látásmódot, problémamegoldó és kommunikációs készséget.
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: bor- és gasztroturizmus menedzser.
Képzési idő: 2 félév
Munkarend: levelező
A képzés finanszírozási formája: önköltséges
Szakfelelős: Dr. Pallás Edit Ilona egyetemi docens
Képzési hely:
- Budapest (Budai Campus)
- Keszthely (Georgikon Campus)
- Gyöngyös (Károly Róbert Campus)
Képzés nyelve: magyar
A levelező munkarendű képzés sajátosságai
A hallgatók tanóráira kéthetenként pénteken és szombaton (09.00-17.00) kerül sor.
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
A szakon szerezhető ismeretek:
Alapozó ismeretek:
- a turizmus alapfogalmai, rendszere
- a turizmus szervezeti irányítása
- üzleti, vállalkozási és jogi ismeretek
- turisztikai termékfejlesztés
- turizmus és területfejlesztés
- turisztikai- és vendéglátó marketing
- rendezvényszervezés
Szakmai ismeretek:
- gasztronómiai és borkultúra
- bor- és italismeret
- érzékszervi fejlesztés
- Magyarország, Európa és az Újvilág borvidékei, borkultúrája, borútjai és borai
- turisztikai terméktervezés
- bormarketing
- szálláshely és vendéglátás-menedzsment
- bor- és gasztroturizmus termékmenedzsment
- borok és ételek harmonizációja
Szakmai gyakorlati ismeretek:
- projekttervezés és menedzsment
- attrakció- és látogatómenedzsment
- tematikus utak menedzsmentje
- bor- és gasztronómiai komplex terepgyakorlat
A szakon végzettek alkalmasak:
- használni a vonatkozó fogalomrendszert a szakterületre vonatkozóan,
- a gyakorlati ismeretek alkalmazására,
- a komplex szemléletmód kialakítására, a fejlesztéshez szükséges források feltárására és megszerzésére,
- a turisztikai termékek piaci pozicionálására és beillesztésére a térségi kínálatba, a hatékonysághoz szükséges térségi összefogások, partnerkapcsolatok kialakítására,
- a borgasztronómiai rendezvények és tematikus utak szervezésére és menedzselésére,
- borkóstolót, borvacsorát megszervezni, az ehhez szükséges étlapot és a vele harmonizáló itallapot összeállítani,
- borhoz kapcsolódó rendezvényeket megtervezni, megszervezni és lebonyolítani, borokat értékelni, jellemezni, összehasonlítani,
- terroir borászati és gasztronómiai termékeket egymáshoz társítani,
- bormarketing tervezésére, megvalósítására, ellenőrzésére, magyar borok népszerűsítésére.
A szakképzettség gyakorlásához szükséges személyes adottságok:
- elemzőképesség
- döntésképesség
- kreativitás
- stressztűrő képesség
A szakképzettség gyakorlásához szükséges készségek:
- tervezési/szervezési készség
- kiváló kommunikációs készség
- nyitottság
- problémamegoldó készség
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei
- a képzés összes kötelező tantárgyának a teljesítése 60 kredit értékben.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- szakdolgozat benyújtása és bírálók (2 bíráló) általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei:
- szakdolgozat védése
- szóbeli felelet megadott tételsor alapján (1 tétel húzása)
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.