Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés

Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés

Utolsó frissítés: 2025 február 26.

A képzés célja: A szakirányú továbbképzés célja, hogy a hallgatók elsajátítsák azokat az ismeretanyagokat, készségeket, magatartásformákat, amelyek szükségesek a borturizmusban és borgasztronómiában végzett eredményes tevékenységhez. A képzés betekintést nyújt a turizmus rendszerébe, a hazai, európai és újvilági borkultúrába. A képzés során a hallgatók megismerkednek a turizmus alapfogalmaival, a turisztikai termék- és területfejlesztés komplex szemléletmódjával, valamint kiemelten a különböző bor- és gasztroturisztikai termékek szakszerű tervezésével és menedzselésével. A képzés során a hallgatók megismerhetik a vidéki, agro- és borturizmus komplex rendszerét, annak társadalmi, gazdasági jelentőségét, a borturizmus és a bormarketing kapcsolódási pontjait. Megismerik a szőlőtermesztés és bortermelés alapjait, speciális ismereteket szereznek a bor gyakorlati kóstolása, felszolgálása és gasztronómiai felhasználása terén. Képessé válnak a borturisztikai termékek piaci pozicionálására, beillesztésébe a térségi kínálatba, valamint a hatékonysághoz szükséges térségi összefogások, partnerkapcsolatok kialakítására. A termékcsoporton belül kiemelt szerepet kapnak a boros és borgasztronómiai rendezvények és tematikus utak szervezésének és kezelésének sajátosságai. A hallgatók megszerzik a pályázati rendszerben való eligazodáshoz, a menedzsment feladatok ellátásához szükséges komplex látásmódot, problémamegoldó és kommunikációs készséget.

A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: bor- és gasztroturizmus menedzser.

Képzési idő: 2 félév

Munkarend: levelező

A képzés finanszírozási formája: önköltséges

Szakfelelős: Dr. Pallás Edit Ilona egyetemi docens

Képzési hely:

  • Budapest (Budai Campus)
  • Keszthely (Georgikon Campus)
  • Gyöngyös (Károly Róbert Campus)

Képzés nyelve: magyar

A levelező munkarendű képzés sajátosságai

A hallgatók tanóráira kéthetenként pénteken és szombaton (09.00-17.00) kerül sor.

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

A szakon szerezhető ismeretek:

Alapozó ismeretek:

  • a turizmus alapfogalmai, rendszere
  • a turizmus szervezeti irányítása
  • üzleti, vállalkozási és jogi ismeretek
  • turisztikai termékfejlesztés
  • turizmus és területfejlesztés
  • turisztikai- és vendéglátó marketing
  • rendezvényszervezés

Szakmai ismeretek:

  • gasztronómiai és borkultúra
  • bor- és italismeret
  • érzékszervi fejlesztés
  • Magyarország, Európa és az Újvilág borvidékei, borkultúrája, borútjai és borai
  • turisztikai terméktervezés
  • bormarketing
  • szálláshely és vendéglátás-menedzsment
  • bor- és gasztroturizmus termékmenedzsment
  • borok és ételek harmonizációja

Szakmai gyakorlati ismeretek:

  • projekttervezés és menedzsment
  • attrakció- és látogatómenedzsment
  • tematikus utak menedzsmentje
  • bor- és gasztronómiai komplex terepgyakorlat

A szakon végzettek alkalmasak:

  • használni a vonatkozó fogalomrendszert a szakterületre vonatkozóan,
  • a gyakorlati ismeretek alkalmazására,
  • a komplex szemléletmód kialakítására, a fejlesztéshez szükséges források feltárására és megszerzésére,
  • a turisztikai termékek piaci pozicionálására és beillesztésére a térségi kínálatba, a hatékonysághoz szükséges térségi összefogások, partnerkapcsolatok kialakítására,
  • a borgasztronómiai rendezvények és tematikus utak szervezésére és menedzselésére,
  • borkóstolót, borvacsorát megszervezni, az ehhez szükséges étlapot és a vele harmonizáló itallapot összeállítani,
  • borhoz kapcsolódó rendezvényeket megtervezni, megszervezni és lebonyolítani, borokat értékelni, jellemezni, összehasonlítani,
  • terroir borászati és gasztronómiai termékeket egymáshoz társítani,
  • bormarketing tervezésére, megvalósítására, ellenőrzésére, magyar borok népszerűsítésére.

A szakképzettség gyakorlásához szükséges személyes adottságok:

  • elemzőképesség
  • döntésképesség
  • kreativitás
  • stressztűrő képesség

A szakképzettség gyakorlásához szükséges készségek:

  • tervezési/szervezési készség
  • kiváló kommunikációs készség
  • nyitottság
  • problémamegoldó készség

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei

  • a képzés összes kötelező tantárgyának a teljesítése 60 kredit értékben.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • szakdolgozat benyújtása és bírálók (2 bíráló) általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

A záróvizsga részei:

  • szakdolgozat védése
  • szóbeli felelet megadott tételsor alapján (1 tétel húzása)

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve