Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés

Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés

Utolsó frissítés: 2025 február 06.

1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés (Medicinal Plants and Herbs)

2. A felsőoktatási szakképzés oklevélben szereplő megjelölése
Szakképzettség: felsőfokú gyógynövény technológus

Szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Medicinal Plant Technologist

3. Képzési terület: agrár

4. A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):

  • 3623 Gyógynövény-felvásárló
  • 5111 Gyógynövénykereskedő
  • 6111 Szántóföldinövény-termesztő
  • 6112 Bionövény-termesztő
  • 6113 Zöldségtermesztő
  • 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő
  • 6116 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó
  • 6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású
  • 9331 Gyógynövénygyűjtő

5. A képzési idő félévekben: 4 félév

6. A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

A képzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék).

Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni.

Részidős képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra. A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.

7. A felsőoktatási szakképzés célja

A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni. Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.

7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

7.1.1. A felsőfokú gyógynövény technológus

a) tudása

  • Rendelkezik a gyógy- és fűszernövény szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel.
  • Ismeri a gyógy- és fűszernövény szakterület alapvető fogalmait, tényeit és összefüggéseit a legfőbb gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
  • Ismeri a termelési folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.
  • Ismeri a termékek feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos előírásokat.
  • Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit.
  • Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, gyógyszerkönyvi, élelmezés- és munkaegészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
  • Ismeri anyanyelven a szakterület szakmai szókincsét, és legalább egy idegen nyelven, minimum alapszintű nyelvismerettel rendelkezik.
  • Ismeri a munkájához szükséges hardvereket, szoftvereket és informatikai eszközöket.
  • Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.

b) képességei

  • Képes a gyógy- és fűszernövények konvencionális és ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának (gyűjtésének) megvalósítására, szakszerű ápolási munkáinak végzésére.
  • Képes biztonságos és minőségi termékek előállítására, forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
  • Képes felmérni a feladatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.
  • Képes önálló gazdálkodásra, irányítási feladatok ellátására, a vállalkozással kapcsolatos felelős döntések meghozatalára.
  • Szakmai információkat gyűjt, tart nyilván és szolgáltat, szervezési, előkészítési és elemzési feladatokat végez, közreműködik a szakmai rendezvények, bemutatók és tanácskozások előkészítésében, szervezésében.
  • Munkájában képes az egyének és a társadalom egészségét javító-támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére.

c) attitűdje

  • Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.
  • Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.
  • Törekszik az újdonságok, a szakterülethez kapcsolódó folyamatok megismerésére, megértésére, alkalmazására.
  • Részt vesz a szakmai, vezetői fejlődését szolgáló kamarai, hatósági rendezvényeken, továbbképzéseken, tréningeken.
  • Betartja a szakirányú etikai elvárásokat és a szakirányú viselkedéskultúra elveit; a jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és környezetében zajló szakmai tevékenységet.

d) autonómiája és felelőssége

  • Ellenőrzi a tevékenységéhez szükséges dokumentáció meglétét, kamarai és hatósági engedély érvényességét.
  • Biztosítja a termelési folyamatok feltételeit.
  • Maga is elvégzi az egyes munkafolyamatokat.
  • Irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését.
  • Hibalehetőségeket tár fel és hárít el.
  • Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.
  • Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.

8. A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditarányai - valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit; a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit; a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.

9. A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei

A gyakorlati képzés a felsőoktatási szakképzésre vonatkozó rendelkezések szerint a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél szerezhető meg.

A képzés tanterve