Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapképzési szak

Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapképzési szak

Utolsó frissítés: 2024 szeptember 19.

A képzés célja gépészmérnökök képzése, akik természettudományi, műszaki, alkalmazott biológiai, gazdasági és humán ismereteik birtokában képesek a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban alkalmazott gépészeti, műszaki berendezések üzemeltetésére és fenntartására, gépészeti technológiák bevezetésére, a kutatás és műszaki fejlesztés átlagos bonyolultságú feladatainak megoldására, a termelés, gépüzemeltetés irányítási feladatainak végrehajtására. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.

A képzésben megszerezhető végzettségi szint és szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:

  • végzettségi szint: alapfokozat (bachelor, BSc)
  • szakképzettség: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök (Mechanical Engineer in the Agriculture and Food Industry)

A képzés képzési ideje: 7 félév

Munkarend: nappali vagy levelező munkarend

A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges

Szakfelelős: Dr. Bártfai Zoltán egyetemi docens

Képzési hely szakkoordinátor: Dr. Kurják Zoltán egyetemi docens (Szent István Campus)

Képzési hely: Gödöllő (Szent István Campus)

Képzés nyelve: magyar

Választható specializációk

VÁLASZTHATÓ SPECIALIZÁCIÓ

SPECIALIZÁCIÓFELELŐS

MELYMUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSIHELYEKEN HALLGATHATÓ?

Termeléstechnológia és műszaki szolgáltató

Dr. Bártfai Zoltán egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben           

Erőgéptechnika

Dr. Kiss Péter egyetemi tanár

nappali és levelező munkarendben

Élelmiszer technológia tervező

Dr. Korzenszky Péter egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben

Agrárenergetika

Dr. Schrempf Norbert egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben

 

Specializációra történő felvétel feltételei

A specializáció megválasztása a 4. félévben történik az alábbi feltételekkel:

  • a „Matematika” és a „Mechanika” szigorlat megléte,
  • az első három félévben a szak mintatantervében előírt kötelező („A”) tárgyak kreditértéke 75%-ának teljesítése.

Levelező munkarendű képzés sajátosságai

A tanterv, az ismeretek egymásra épülése, a specializálódási lehetőség és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel. Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól.

A levelező munkarendű képzés tanórái az péntek délután és szombati napokon kerülnek megtartásra.

 

Szakmai gyakorlat rövid leírása, részletes tájékoztató elérhetősége

A gyakorlat célja

A szakmai gyakorlat a képzésnek azon része, amely a szak képzési és kimeneti követelményeiben meghatározott időtartamban a szakképzettségnek megfelelő munkahelyen és munkakörben lehetőséget nyújt a megszerzett tudás és a gyakorlati készségek együttes alkalmazására, az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolására, a munkahely és munkafolyamatok megismerésére, a szakmai kompetenciák gyakorlására.

A szakmai gyakorlat célja, hogy a hallgató az elméleti tudását valóságos körülmények között végzett konkrét munkával egészítsék ki lehetőség szerint a választott szakirányának megfelelő profilú vállalatnál (intézménynél). Ennek megfelelően mélyrehatóbban megismerjék az ott folyó munkát és felkészüljenek a Szagdolgozat elkészítésére. Olyan tevékenységet kell végeznie a hallgatónak, mely során a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki munka valamely részterületén tapasztalatokat szerezhet, mely segíti majdani szakmájában való tájékozódásban, ugyanakkor a tanult ismereteit a gyakorlati követelményekkel szembesítheti és lehetővé teszi, hogy aktív közreműködő legyen a gyakorlati hely munkájában.

A gyakorlattal szemben támasztott szakmai elvárás a szakképzettségnek megfelelő munkahelyen, munkakörben az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolása, a szakma gyakorlásához szükséges munkavállalói kompetenciák munkafolyamatokban történő fejlesztése, az anyag-eszköz-technológia ismeretek és gyakorlati jártasságok, valamint a munkafolyamatokban a személyi kapcsolatok és együttműködés, a feladatmegoldásokban az értékelő és önértékelő magatartás, az innovációs készség fejlesztése

A gyakorlat képzésen belüli ideje

A szakmai gyakorlat c. tárgy a Mezőgazdasági és élelemiszeripari gépészmérnök alapképzésben a 7. félévben kerül meghirdetésre.

A szakmai gyakorlat összetétele: 

  • 2 hét Anyag-, gép- és üzemismereti gyakorlat, 80 óra kiméretben;
  • 4 hét gépi munkavégző gyakorlat 160 óra kiméretben;
  • 6 hét szakmai vezetői gyakorlat 240 óra kiméretben.

A szakmai gyakorlat helyszíne, folyamata

A szakmai gyakorlat helyét célszerű az érdeklődési körnek, a várható elhelyezkedési esélyeknek, illetve a szakdolgozat témájának megfelelően kiválasztani. A szakmába vágó munkahellyel rendelkező hallgató munkahelyükön is teljesíthetik a gyakorlatukat.

A gyakorlat helyszínét a hallgató maga választhatja az érvényes előírásoknak megfelelően. A Műszaki Intézet számos kis- és nagyvállalattal, intézménnyel tart fenn partneri kapcsolatot és folytat együttműködést, amely kiterjed hallgatók gyakorlati képzésére is. E partnerkörből a hallgató kiválasztja és a gyakorlati képzési igényével felkeresi a számára megfelelő gazdasági társaságot.

Ugyanakkor hallgatóink számára lehetőséget biztosítunk, hogy saját maguk válasszanak, illetve keressenek az Intézet partnerkörén kívüli, de szakmailag megfelelő gyakorlati helyet. Ezt kifejezetten ajánljuk hallgatóink számára, hiszen ily módon képesek érdeklődési körük, szakmai elvárásaik és a vállalat/intézmény földrajzi elhelyezkedése tekintetében is a legmegfelelőbb szakmai gyakorlati helyet megtalálni.

A hallgató a gyakorlati képzési igényével felkeresi a szakmailag is megfelelő gazdasági társaságot.

A gyakorlati helyszín kiválasztását követően a hallgató a gyakorlat megkezdéséhez szükséges kitöltött, aláírt dokumentumokat feltölti az e-learning rendszerbe a tantárgyi kurzushoz.

A gyakorlat alatt a vállalat/intézmény a hallgató szakmai fejlődését és munkáját segítő mentort, konkrét feladatokat, illetve szakmai és munkahelyi irányítást biztosít.

A munkahelyi mentor feladata: a szakmai gyakorlat keretében végzendő feladat kijelölése és az elvégzés ellenőrzése. A feladatvégzés során a hallgató szakmai támogatása, a szakmai gyakorlat munkahelyi teljesítésének igazolása, a szakmai gyakorlat értékelése, a szakmai beszámoló ellenjegyzése.

Az összefüggő szakmai gyakorlat szerződéses hátterét az Intézet– Cég/Intézmény - hallgató közötti írásbeli megállapodás biztosítja, amelyben pontosan rögzítik a felek feladatait, jogait és kötelezettségeit. A gyakorlati idő alatt a hallgatói jogok és kötelezettségek tekintetében egyrészt az egyetemi szabályok, másrészt a munkahely előírásai az irányadóak.

A hallgató nem változtathat gyakorlati helyet. A szakmai gyakorlatot egybefüggően, egy szervezetnél kell teljesíteni. A gyakorlatról indokolt esetben, orvosi igazolással lehet hiányozni. Az igazolt hiányzások nem érhetik el a teljes gyakorlati idő 15%-át. Amennyiben a hiányzások ideje túllépi a lehetséges maximumot, a szakmai gyakorlatot meg kell ismételni.

A Gépesített üzemi vezetői gyakorlattal kapcsolatos tájékoztatót, a teljesítéshez szükséges dokumentumokat az egyetemi e-learning rendszerben, a tantárgyi kurzus alatt tesszük elérhetővé.

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

Az alapfokozat birtokában a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök:

  • Képes az élelmiszer-gazdaság műszaki kiszolgálásához és fejlesztéséhez kapcsolódó műszaki ismeretrendszert alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre.
  • Feladatai végrehajtásakor képes az adott alkalmazási terület műszaki irányításához szükséges legfontosabb elméleteket, eljárásrendeket, valamint az azokkal összefüggő terminológiákat alkalmazni.
  • Képes rutin szakmai problémák azonosítására, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárására, megoldására.
  • Képes használni, megérteni a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakterületeinek jellemző szakirodalmát, számítástechnikai, könyvtári forrásait.
  • Képes az élelmiszer-gazdaságra jellemző termelési, termék-előállítási rendszerek és folyamatok műszaki modellezésére.
  • Képes ismereteit alkotó módon használva munkahelye erőforrásaival hatékonyan gazdálkodni.
  • Munkája során képes alkalmazni és betartatni a biztonságtechnikai, tűzvédelmi és higiéniai szabályokat, előírásokat.
  • Képes arra, hogy szakterületének megfelelően, szakmailag adekvát módon, szóban és írásban kommunikáljon anyanyelvén és legalább egy idegen nyelven.
  • Képes mezőgazdasági termelési eljárások és élelmiszer-ipari termékfeldolgozó technológiák megvalósítását lehetővé tevő gépek és géprendszerek összeállítására, telepítésére, üzemeltetésére, szervizelésére.
  • Képes a vidékfejlesztési, településmérnöki és településüzemeltetési eljárások műszaki feladatainak ellátására, beleértve a szakkommunikációs és a műszaki logisztikai folyamatok előkészítését, irányítását.
  • Képes az élelmiszergazdasági folyamatok, illetve az azokat segítő műszaki kiszolgálási, logisztikai, biztosítási, pénzügyi tevékenységeket szolgáló számítógépes hálózatok működtetésére, egyszerű programok alkalmazására, bővítésére.
  • Képes az agrárium és az élelmiszer-feldolgozás műszaki vonatkozásaiban oktatási, szakhatósági, szakértői és szaktanácsadási feladatok ellátására.
  • Képes kis és közepes méretű mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások létrehozására és irányítására.

 

Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás

A hallgatóknak a képzés során nappali munkarendben a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd két féléven keresztül szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg. A nyelvoktatásról és a szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei

  • a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott specializáció tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 180 kredit értékben és;
  • a 30 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

A záróvizsga részei:

  • szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga);
  • szakdolgozat védés.

Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak

A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:

A szakon tanulmányaikat megkezdő hallgatók a kötelező mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szaktárgyak ismeretanyagából és az egyes specializációk ismeretanyagából tesznek komplex vizsgát:

  1. a) „A” tételek
  • Hőtan
  • Áramlástan
  1. b) „B” tételek (Az egyes specializációk ismeretanyaga)

Termeléstechnológia és műszaki szolgáltató specializáció:

  • Gépek és rendszerek üzemeltetése

Erőgéptechnika specializáció:

  • Motorok és gépjárművek
  • Belsőégésű motorok vizsgálata
  • Közúti gépjárművek vizsgálata
  • Terepjáráselmélet
  • Járműinformatika

Élelmiszer technológia tervező

  • Élelmiszerlánc biztonság
  • Agrártermék-termékpálya higiéniája
  • Élelmiszeripari méréstechnika
  • Élelmiszertermék feldolgozás, élelmiszeripari hőkezelés gépei

Agrárenergetika specializáció:

  • Energetika alapjai
  • Szélenergia hasznosítás
  • Biomasszahasznosítás
  • Geotermális energia hasznosítás
  • Energiatárolás és ellátás

Az „A” tételsort az érintett tárgyfelelősök bevonásával a szakfelelős, a „B” tételsorokat a specializáció felelősök állítják össze minden tanévben.

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve