Mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakirányú továbbképzési szak

Mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakirányú továbbképzési szak

Utolsó frissítés: 2025 február 11.

A képzés célja képessé tenni a hallgatókat, hogy megtervezzék a mezőgazdaság által termelt nyersanyagok vagy az élelmiszeripar vagy a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépgyártás által előállított gyártmányok piaci termékké alakításához szükséges teljes innovációs folyamatot, különösen annak fő elemeit, mint a forma-, látvány-, és csomagolástervezést, a termék tulajdonságai, valamint az ellátási lánc fogyasztói és ökológiai igényeinek kölcsönhatásai alapján.

Az oklevélben szereplő szakirányú végzettség: mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakmérnök.

A képzés képzési ideje: 4 félév

Munkarend: nappali munkarend

A képzés finanszírozási formája: önköltséges

Szakfelelős: Dr. Korzenszky Péter habilitált egyetemi docens

Képzési hely: Gödöllő

Képzés nyelve: magyar

Levelező munkarendű képzés sajátosságai

A levelező képzés 1-3. félévi tantárgyi modulok – gyakorlati jegy vagy írásbeli és/vagy szóbeli vizsgával zárul. A negyedik félév záródolgozat készítéssel, és az ahhoz kapcsolódó oktatással, végül záróvizsgával fejeződik be.

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

A szakmérnöki szakképzettség birtokában a Mezőgazdasági és élelmiszeripari terméktervező szakmérnök alkalmas az élelmiszergazdasági vállalkozásoknál a terméktervezés egészét, vagy egyes szakterületeit (pl. arculattervezés, stb.) magában foglaló munkafolyamatok irányításához, tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges feladatok ellátására. A szakmérnök alkalmas az élelmiszerlánc vállalkozásainál vezetői, megbízotti vagy munkatársi feladatok ellátására, fejlesztési projektek tervezésére, irányítására; Alkalmas a vállalkozások folyamatainak felmérésére, értékelésére, fejlesztésére, szabályozásuk kidolgozására; Alkalmas minőségirányítási rendszerek dokumentumainak kidolgozására, minőségirányítási rendszer bevezetésének előkészítésére, majd bevezetésére és tanúsításra való felkészítésére; Végül, alkalmas a vállalkozásokon belül specifikus oktatási feladatok irányítására, végzésére, belső auditok tervezésére, kiértékelésére.

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:

  • a képzés összes kötelező tantárgyának és a választott speciális tantárgyainak teljesítése és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

A záróvizsga részei:

  • szakdolgozat védés.

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve