Pálinkamester szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak

Pálinkamester szakmérnök - szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak

Utolsó frissítés: 2025 február 11.

A résztvevők magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, korszerű piaci, vállalkozási és jogi ismereteket kapnak, s ezek mellett betekintést szereznek a pálinkakultúrába, s felfedezhetik a pálinka és a gasztronómia, illetve a pálinka és a turizmus házasításában rejlő lehetőségeket. Legfontosabbnak azonban azt tartjuk, hogy minden tantárgyat olyan oktatók tanítsanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében ráadásul sok olyan előadót – híres pálinkamestereket, tapasztalt kereskedőket, neves étteremtulajdonosokat, reklámszakembereket – látunk vendégül, akik egy-egy óra keretében saját személyes tapasztalataikon keresztül mutatják be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait.

Az oklevélben szereplő szakirányú végzettség:

  • szakirányú – vegyészmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki, vegyipari gépészmérnöki vagy agrár képzési területen mérnöki (pl. agrármérnök, élelmiszermérnök, kertészmérnök) – oklevéllel rendelkezők esetén: pálinkamester szakmérnök;
  • más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén: pálinkamester szaktanácsadó.

Szakfelelős: Dr. Kun Szilárd egyetemi docens (Budai Campus)

Szakfelelős-helyettes: Dr. Temesi Ágoston egyetemi docens (Budai Campus)

Képzési idő: 4 félév

Képzés nyelve: magyar

Munkarend: levelező munkarend

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei:

  • a képzés összes kötelező tantárgyának, valamint a szükséges kreditmennyiség szabadon választható tantárgy teljesítése, összesen 120 kredit értékben.

Záróvizsga

A szakon a záróvizsga két részből áll:

  • szaktárgyi komplex vizsga
  • szakdolgozat-védés

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • diplomadolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

A szaktárgyi komplex vizsga ismeretkörei: pálinka technológia és pálinka gazdaság.

A kihúzott tétel és a kiegészítő kérdések alapján a szigorlati bizottság előtt a jelöltnek szóban kell számot adnia ismereteiről. A tételhúzás után rövid felkészülési időt kell biztosítani. Az a jelölt, akinek a szaktárgyi komplex vizsgája elégtelen, szakdolgozatát nem védheti meg, záróvizsgája elégtelen. A védésénél a jelölt kb. 10 perces szabad előadásban ad számot a diplomamunkájáról. Az opponensek ismertetik a bírálatot és a kérdéseiket. A további idő az érdemi vitára és védésre szolgál.

A záróvizsga eredményét a szaktárgyi komplex vizsgára és a szakdolgozat-védésre adott osztályzat számtani átlaga adja.

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve