Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés

Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés

Utolsó frissítés: 2025 február 06.

1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: szőlész-borász felsőoktatási szakképzés (Viticulture and Enology)

2. A szakképzettség oklevélben történő megjelölése - szakképzettség: felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens

A szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Viticulture and Enology Engineer Assistant

3. Képzési terület: agrár

4. A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):

  • 3113 Élelmiszer-ipari technikus
  • 3131 Mezőgazdasági technikus
  • 3135 Minőségbiztosítási technikus
  • 3161 Munka- és termelésszervező
  • 3410 Oktatási asszisztens
  • 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő
  • 7115 Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő

5. A képzési idő félévekben: 4 félév

6. A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit. A szakképzés orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék). Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra. Részidős képzésben az összefüggő gyakorlat időtartama három hét. A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.

7. A felsőoktatási szakképzés célja:

  • Olyan szőlész-borász szakemberek képzése, akik gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, képesek a meg tanult ismereteket integráltan alkalmazni, előre nem látható helyzeteket is részben vagy teljesen megoldani.
  • Alkalmasak a szőlő termesztéstechnológiájának megtervezésére, az ökológiai és agrotechnikai tényezőkhöz való adaptálására, a termesztéstechnológiai munkaműveletek megszervezésére, végrehajtására, a végrehajtás irányítására, ellenőrzésére.
  • Jártasak a borászati műveletek alkalmazásában, olyan elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, mely alapján a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.

7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

7.1.1. A szőlész-borász mérnökasszisztens

a) tudása

  • Ismeri a szőlőtermesztés technológiájának alapvető elemeit.
  • Ismeri a borászati folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.
  • Ismeri a szőlő és a bor feldolgozásával, tárolásával és csomagolásával kapcsolatos előírásokat. 
  • Ismeri szakterületének alapvető jogszabályait, a szőlőtermesztés és borászat intézményi és gazdasági környezetét, a gyakorlati működtetés fontosabb jellemzőit, a gazdálkodó szervezetek működésének mechanizmusait.
  • Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, élelmezés-egészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
  • Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.
  • Figyelemmel kíséri a szőlészeti és borászati műveletekhez alkalmazott gépek, berendezések, az egyéni védőeszközök fejlődését és javaslatot tesz azok alkalmazására.
  • Követi az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismeretek, élelmiszer-etikai ismeretek változásait.
  • Ismeri és alkalmazza a munkaegészségügy (a munka higiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait. 
  • Ismeri a vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos alapvető eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási jogszabályokat. 
  • Alapszinten tájékozott a K+F tevékenység céljairól, fontosságáról.

b) képességei 

  • Képes a szőlőnövények telepítésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
  • Képes a szőlőből kereskedelmi forgalmazásra szánt borokat készíteni, palackozás során a szükséges műveleteket, technológiákat alkalmazni.
  • A szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és a borkezelési folyamatokat irányítja és ellenőrzi.
  • A munkavégzés során alkalmazandó gépeket, berendezéseket képes szakszerűen működtetni.
  • Képes a felmerülő szakmai kérdések véleményezésére, a problémák komplex kezelésére, az optimális megoldások kiválasztására.
  • Képes korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására. 
  • Minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatokat lát el.
  • Képes a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására. 
  • Képes a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
  • Képes az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezésére, szervezésére, irányítására, ellenőrzésére.
  • Képes projekttervezésben és annak megvalósításában részt venni.
  • Képes munkája során alkalmazni az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismereteket.
  • Képes alkalmazni a munkaegészségügy (a munkahigiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait. 
  • A felhasznált anyagokra vonatkozó alapvető jogszabályok ismeretében közreműködik az élelmiszerek előállításából, tárolásából, szállításából, tovább-feldolgozásából, felhasználásából adódó ember- és környezetkárosító hatások megelőzésével kapcsolatos feladatok ellátásában.
  • Alkalmazza a kommunikációs módszereket, képes információkat felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni.
  • Irányítja és ellenőrzi a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, szem előtt tartva a minőségbiztosítás és minőségszabályozás, élelmiszer-biztonság, valamint a környezetvédelem elemeit.
  • Szőlőt termel, bort állít elő, biztonságosan üzemelteti a szőlészeti és borászati gépeket, berendezéseket.
  • Minősíti az alapanyagokat, a késztermékeket, valamint gyártásközi ellenőrzéseket végez.
  • El tudja látni a munka-, tűz-, környezetvédelemmel, higiéniával, minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos alapfeladatokat. 
  • Elemzi az alapvető gazdálkodási összefüggéseket, elvégzi a vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi alapfeladatokat.

c) attitűdje

  • Együttműködik a munkáltató munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint higiéniai, minőségbiztosítási feladatait ellátó szakembereivel.
  • Nyitott tudásának fejlesztésére, az adott szakterület új eredményeinek befogadására.
  • Törekszik az újdonságok megismerésére, megértésére és alkalmazására.
  • Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.
  • A jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és a környezetében zajló szakmai tevékenységeket.
  • Empatikus mások szakmai problémái iránt.
  • Törekszik a szakterületéhez kapcsolódó folyamatok mélyebb megértésére. 
  • Nyitott az újabb termelési módszerek megismerésére és azok befogadására.
  • Érdeklődő a tudományos kutatás iránt, és törekszik annak etikai szabályait megismerni és azokat betartani.
  • Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.

d) autonómiája és felelőssége 

  • Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja és ellenőrzi a rábízott személyi állomány munkavégzését.
  • Intézkedik a technikai eszközök időszakos karbantartásáról, felügyeli a higiéniai műveletek elvégzését, ellenőrzi annak eredményét.
  • Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.
  • Felelősséggel tartozik a saját és a rábízott munkaerő előírás szerinti munkavégzéséért. 
  • Ellenőrzi a munkavégzéshez szükséges eszközök, anyagok meglétét (hiányosság esetén gondoskodik a pótlásról, ennek tényéről tájékoztatja munkahelyi felettesét).
  • Ellenőrzi és felismeri a szőlőtermesztés és a borelőállítás kritikus pontjait, kezdeményezi a szükséges intézkedések megtételét.
  • Ellenőrzi, illetve ellenőrizteti gépek, berendezések biztonságos működését. 
  • Fel tudja mérni, hogy képes-e egy adott probléma, feladat megoldására.
  • Általános szakmai felügyelet, irányítás és ellenőrzés mellett önállóan végzi munkáját. 
  • Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.
  • Felelősséget érez saját és az általa irányított szakmai csoport - munkaszervezeti egység munkája, eredményei és kudarcai iránt.
  • Vállalja a felelősséget a szakterületével kapcsolatos következtetések levonásáért, önálló javaslatok megfogalmazásáért. 
  • Önállóan képes szakmai ismereteinek bővítésére.
  • Felelősséget vállal a K+F tevékenységben végzett munkájáért, a létrehozott eredmények valódiságáért.
  • Szakmai beszámolóit, jelentéseit maga készíti el.

8. A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditértékei - valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit; - a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit; - a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.

9. A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei A gyakorlati képzés megszervezhető a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium, taniroda), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél.

A képzés tanterve