Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés - MATE Oktatási Igazgatóság
Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés
Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés
Utolsó frissítés: 2025 november 27.
A képzés célja olyan szőlész-borász szakemberek képzése, akik gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, képesek a meg tanult ismereteket integráltan alkalmazni, előre nem látható helyzeteket is részben vagy teljesen megoldani. Alkalmasak a szőlő termesztéstechnológiájának megtervezésére, az ökológiai és agrotechnikai tényezőkhöz való adaptálására, a termesztéstechnológiai munkaműveletek megszervezésére, végrehajtására, a végrehajtás irányítására, ellenőrzésére. Jártasak a borászati műveletek alkalmazásában, olyan elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, mely alapján a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.
A képzésben megszerezhető végzettségi szint és szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:
- végzettségi szint: a MKKR szerint 5. szint;
- szakképzettség: felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens (Viticulture and Enology Engineer Assistant).
A képzés képzési ideje: 4 félév
Munkarend: nappali vagy levelező munkarend
A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges
Szakfelelős: Dr. Bodor-Pesti Péter egyetemi docens (Budai Campus)
- Képzési hely szakkoordinátorok: Taranyi Dóra (Károly Róbert Campus)
Képzési helyek:
- Keszthely (Georgikon Campus)
- Gyöngyös (Károly Róbert Campus)
Képzés nyelve: magyar
Levelező munkarendű képzés sajátosságai
A tanterv, az ismeretek egymásra épülése és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel. Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól.
Szakmai gyakorlat
A szakmai gyakorlatra felsőoktatási szakképzésben az adott szak és munkarend mintatantervében/operatív tantervében meghatározott félévben kerül sor. Felsőoktatási szakképzésben nappali munkarendben a gyakorlat 14 hétből, levelező munkarendben 3 hétből áll. Felsőoktatási szakképzés esetén az a hallgató mehet szakmai gyakorlatra, aki a képzési és kimeneti követelmények szerinti alapozó ismereteket teljesítette.
A gyakorlat nappali munkarendben
A gyakorlat alapvetően az alábbi típusú helyszíneken teljesíthető:
- az Egyetem által felajánlott gyakorlati helyeken;
- a hallgató által saját magának szerzett gyakorlati helyen.
Először mindenkinek mérlegelnie kell, hogy tud-e saját magának gyakorlati helyről gondoskodni, vagy az egyetem által felkínált helyek valamelyikét kívánja igénybe venni.
A jelentkezések elbírálása
A jelentkezéseket minden esetben a helyi szakkoordinátor bírálja el. Egyéni gyakorlati hely választása esetén a jelentkezéseket korábbi határidővel kell benyújtani, hogy a kérelem esetleges elutasítása esetén a hallgatónak legyen lehetősége az intézet által felajánlott gyakorlati helyek közül választani.
A gyakorlat alatti kötelezettségek
A hallgató a szakmai gyakorlat alatt a fogadóhely szakembereinek felügyelete és irányítása mellett dolgozik. A munkakezdésre és befejezésre a vállalati munkarend előírásai az irányadók, de a hallgató heti munkaideje nem haladhatja meg a 40 órát. A hallgató munkaideje legfeljebb napi 8 óra, heti 40 óra, melyből elengedni csak különösen indokolt esetben lehet heti maximum 4 órát. A hallgató köteles a hatályos vállalati baleset- és munkavédelmi szabályokat betartani. A hallgató munkáját a gyakorlat ideje alatt az Egyetem kijelölt oktatója (felelőse) köteles rendszeresen ellenőrizni.
A gyakorlat értékelése és elfogadása
A szakmai gyakorlat végén a hallgatók írásos beszámolót készítenek, amit a foglalkoztató aláírásával igazol. Külföldi szakmai gyakorlat esetén a beszámolót két nyelven (magyarul és a fogadóhely által elfogadott nyelven) kell elkészíteni. A beszámolót a szakkoordinátornak kell benyújtani.
Munkatapasztalat beszámítás
A képzéshez tartozó szakmai gyakorlat munkatapasztalat beszámításával is teljesíthető. A korábbi munkatapasztalat beszámítását az intézeti Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottságnál kell kezdeményezni. Munkatapasztalatként csak a képzésnek megfelelő területen végzett munkavégzés számítható be, amennyiben a munkavégzés időtartama az elvégzett munkaórák tekintetében legalább olyan hosszúságú, mint a képzés tanterve szerinti szakmai gyakorlat.
Az intézeti Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottság a munkatapasztalat szakmai gyakorlatként történő beszámítására irányuló kérelem esetén kikérheti a szakfelelős véleményét, továbbá a hallgatótól további adatszolgáltatást kérhet.
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
Az elvégzett képzés birtokában a felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztensek képesek:
- Képes a szőlőnövények telepítésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
- Képes a szőlőből kereskedelmi forgalmazásra szánt borokat készíteni, palackozás során a szükséges műveleteket, technológiákat alkalmazni.
- A szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és a borkezelési folyamatokat irányítja és ellenőrzi.
- A munkavégzés során alkalmazandó gépeket, berendezéseket képes szakszerűen működtetni.
- Képes a felmerülő szakmai kérdések véleményezésére, a problémák komplex kezelésére, az optimális megoldások kiválasztására.
- Képes korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására.
- Minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatokat lát el.
- Képes a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására.
- Képes a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
- Képes az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezésére, szervezésére, irányítására, ellenőrzésére.
- Képes projekttervezésben és annak megvalósításában részt venni.
- Képes munkája során alkalmazni az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismereteket.
- Képes alkalmazni a munkaegészségügy (a munkahigiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait.
- A felhasznált anyagokra vonatkozó alapvető jogszabályok ismeretében közreműködik az élelmiszerek előállításából, tárolásából, szállításából, tovább-feldolgozásából, felhasználásából adódó ember- és környezetkárosító hatások megelőzésével kapcsolatos feladatok ellátásában.
- Alkalmazza a kommunikációs módszereket, képes információkat felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni.
- Irányítja és ellenőrzi a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, szem előtt tartva a minőségbiztosítás és minőségszabályozás, élelmiszer-biztonság, valamint a környezetvédelem elemeit.
- Szőlőt termel, bort állít elő, biztonságosan üzemelteti a szőlészeti és borászati gépeket, berendezéseket.
- Minősíti az alapanyagokat, a késztermékeket, valamint gyártásközi ellenőrzéseket végez.
- El tudja látni a munka-, tűz-, környezetvédelemmel, higiéniával, minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos alapfeladatokat.
- Elemzi az alapvető gazdálkodási összefüggéseket, elvégzi a vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi alapfeladatokat.
Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás
A hallgatóknak nappali munkarendben a képzés során a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd további egy félévben szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg. A nyelvoktatásról és a szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei
- a képzés összes kötelező tantárgyának és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben;
- a 30 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei:
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei:
- szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga);
- szakdolgozat védés.
Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak
A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:
A 2021/22. tanévben és azt követően a szakon tanulmányaikat megkezdő hallgatók a kötelező szőlészeti és borászati szaktárgyak ismeretanyagából tesznek komplex vizsgát:
- A szaktárgyi komplex vizsga („A” tételek) tárgyainak teljes kreditértéke 30 kredit, amely lefedi a szőlészet és borászat szakmai törzsanyagát.
A tételsort az érintett tárgyfelelősök bevonásával a helyi szakkoordinátor állítja össze minden tanévben.
A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől
A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.