Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés

Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés

Utolsó frissítés: 2025 november 27.

A képzés célja olyan szőlész-borász szakemberek képzése, akik gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, képesek a meg tanult ismereteket integráltan alkalmazni, előre nem látható helyzeteket is részben vagy teljesen megoldani. Alkalmasak a szőlő termesztéstechnológiájának megtervezésére, az ökológiai és agrotechnikai tényezőkhöz való adaptálására, a termesztéstechnológiai munkaműveletek megszervezésére, végrehajtására, a végrehajtás irányítására, ellenőrzésére. Jártasak a borászati műveletek alkalmazásában, olyan elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, mely alapján a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.

A képzésben megszerezhető végzettségi szint és szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:

  • végzettségi szint: a MKKR szerint 5. szint;
  • szakképzettség: felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens (Viticulture and Enology Engineer Assistant).

A képzés képzési ideje: 4 félév
Munkarend: nappali vagy levelező munkarend
A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges
Szakfelelős: Dr. Bodor-Pesti Péter egyetemi docens (Budai Campus)

  • Képzési hely szakkoordinátorok: Taranyi Dóra (Károly Róbert Campus)

Képzési helyek:

  • Keszthely (Georgikon Campus)
  • Gyöngyös (Károly Róbert Campus)

Képzés nyelve: magyar

Levelező munkarendű képzés sajátosságai

A tanterv, az ismeretek egymásra épülése és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel. Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól.

Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlatra felsőoktatási szakképzésben az adott szak és munkarend mintatantervében/operatív tantervében meghatározott félévben kerül sor. Felsőoktatási szakképzésben nappali munkarendben a gyakorlat 14 hétből, levelező munkarendben 3 hétből áll. Felsőoktatási szakképzés esetén az a hallgató mehet szakmai gyakorlatra, aki a képzési és kimeneti követelmények szerinti alapozó ismereteket teljesítette.

A gyakorlat nappali munkarendben

A gyakorlat alapvetően az alábbi típusú helyszíneken teljesíthető:

  • az Egyetem által felajánlott gyakorlati helyeken;
  • a hallgató által saját magának szerzett gyakorlati helyen.

Először mindenkinek mérlegelnie kell, hogy tud-e saját magának gyakorlati helyről gondoskodni, vagy az egyetem által felkínált helyek valamelyikét kívánja igénybe venni.

A jelentkezések elbírálása

A jelentkezéseket minden esetben a helyi szakkoordinátor bírálja el. Egyéni gyakorlati hely választása esetén a jelentkezéseket korábbi határidővel kell benyújtani, hogy a kérelem esetleges elutasítása esetén a hallgatónak legyen lehetősége az intézet által felajánlott gyakorlati helyek közül választani.

A gyakorlat alatti kötelezettségek

A hallgató a szakmai gyakorlat alatt a fogadóhely szakembereinek felügyelete és irányítása mellett dolgozik. A munkakezdésre és befejezésre a vállalati munkarend előírásai az irányadók, de a hallgató heti munkaideje nem haladhatja meg a 40 órát. A hallgató munkaideje legfeljebb napi 8 óra, heti 40 óra, melyből elengedni csak különösen indokolt esetben lehet heti maximum 4 órát. A hallgató köteles a hatályos vállalati baleset- és munkavédelmi szabályokat betartani. A hallgató munkáját a gyakorlat ideje alatt az Egyetem kijelölt oktatója (felelőse) köteles rendszeresen ellenőrizni.

A gyakorlat értékelése és elfogadása

A szakmai gyakorlat végén a hallgatók írásos beszámolót készítenek, amit a foglalkoztató aláírásával igazol. Külföldi szakmai gyakorlat esetén a beszámolót két nyelven (magyarul és a fogadóhely által elfogadott nyelven) kell elkészíteni. A beszámolót a szakkoordinátornak kell benyújtani.

Munkatapasztalat beszámítás

A képzéshez tartozó szakmai gyakorlat munkatapasztalat beszámításával is teljesíthető. A korábbi munkatapasztalat beszámítását az intézeti Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottságnál kell kezdeményezni. Munkatapasztalatként csak a képzésnek megfelelő területen végzett munkavégzés számítható be, amennyiben a munkavégzés időtartama az elvégzett munkaórák tekintetében legalább olyan hosszúságú, mint a képzés tanterve szerinti szakmai gyakorlat.

Az intézeti Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottság a munkatapasztalat szakmai gyakorlatként történő beszámítására irányuló kérelem esetén kikérheti a szakfelelős véleményét, továbbá a hallgatótól további adatszolgáltatást kérhet.

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

Az elvégzett képzés birtokában a felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztensek képesek:

  • Képes a szőlőnövények telepítésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
  • Képes a szőlőből kereskedelmi forgalmazásra szánt borokat készíteni, palackozás során a szükséges műveleteket, technológiákat alkalmazni.
  • A szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és a borkezelési folyamatokat irányítja és ellenőrzi.
  • A munkavégzés során alkalmazandó gépeket, berendezéseket képes szakszerűen működtetni.
  • Képes a felmerülő szakmai kérdések véleményezésére, a problémák komplex kezelésére, az optimális megoldások kiválasztására. 
  • Képes korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására.
  • Minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatokat lát el.
  • Képes a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására.
  • Képes a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
  • Képes az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezésére, szervezésére, irányítására, ellenőrzésére.
  • Képes projekttervezésben és annak megvalósításában részt venni.
  • Képes munkája során alkalmazni az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismereteket.
  • Képes alkalmazni a munkaegészségügy (a munkahigiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait.
  • A felhasznált anyagokra vonatkozó alapvető jogszabályok ismeretében közreműködik az élelmiszerek előállításából, tárolásából, szállításából, tovább-feldolgozásából, felhasználásából adódó ember- és környezetkárosító hatások megelőzésével kapcsolatos feladatok ellátásában.
  • Alkalmazza a kommunikációs módszereket, képes információkat felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni.
  • Irányítja és ellenőrzi a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, szem előtt tartva a minőségbiztosítás és minőségszabályozás, élelmiszer-biztonság, valamint a környezetvédelem elemeit.
  • Szőlőt termel, bort állít elő, biztonságosan üzemelteti a szőlészeti és borászati gépeket, berendezéseket.
  • Minősíti az alapanyagokat, a késztermékeket, valamint gyártásközi ellenőrzéseket végez.
  • El tudja látni a munka-, tűz-, környezetvédelemmel, higiéniával, minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos alapfeladatokat.
  • Elemzi az alapvető gazdálkodási összefüggéseket, elvégzi a vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi alapfeladatokat.

Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás

A hallgatóknak nappali munkarendben a képzés során a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd további egy félévben szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg. A nyelvoktatásról és a szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei

  • a képzés összes kötelező tantárgyának és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben;
  • a 30 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

A záróvizsga részei:

  • szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga);
  • szakdolgozat védés.

Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak

A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:

A 2021/22. tanévben és azt követően a szakon tanulmányaikat megkezdő hallgatók a kötelező szőlészeti és borászati szaktárgyak ismeretanyagából tesznek komplex vizsgát:

  • A szaktárgyi komplex vizsga („A” tételek) tárgyainak teljes kreditértéke 30 kredit, amely lefedi a szőlészet és borászat szakmai törzsanyagát.

A tételsort az érintett tárgyfelelősök bevonásával a helyi szakkoordinátor állítja össze minden tanévben.

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve