Turizmus-vendéglátás alapképzési szak

Turizmus-vendéglátás alapképzési szak

Utolsó frissítés: 2024 szeptember 19.

A képzés célja olyan közgazdászok képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és szakirányú tudásuk birtokában képesek a turizmus és a vendéglátás területén tevékenységek végzésére, irányítására és szervezésére, a legújabb módszerekkel elemzik a piacot, értik annak folyamatait és összefüggéseit, a turizmus szakma hazai és nemzetközi elméletét és gyakorlatát, továbbá kellő ismeretekkel rendelkeznek a képzés második, mester ciklusában történő folytatásához. Nemzetközi kapcsolataink révén hallgatóinknak lehetősége van nemzetközi gyakorlat megszerzésére és tanulmányaik egy részének külföldi részképzésben való megszerzésére, így nemzetközi környezetben is versenyképes diplomával és tudással rendelkeznek. A szak duális képzési formában is elvégezhető.

A képzésben megszerezhető végzettségi szint és szakképzettség a képzési és kimeneti követelmények szerint:

  • végzettségi szint: alapfokozat (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc);
  • szakképzettség: közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon (Economist in Tourism and Catering).

A képzés képzési ideje: 8 félév

Munkarend: nappali vagy levelező munkarend

A képzés finanszírozási formája: állami ösztöndíjas vagy önköltséges

Szakfelelős: Dr. Molnár Csilla egyetemi docens (Szent István Campus, Budai Campus)

Képzési hely szakkoordinátorok:

  • Pallás Edit Ilona egyetemi docens (Károly Róbert Campus)
  • Lőke Zsuzsanna egyetemi docens (Georgikon Campus)

Képzési helyek:

  • Gödöllő (Szent István Campus)
  • Gyöngyös (Károly Róbert Campus)
  • Keszthely (Georgikon Campus)
  • Budapest (Budai Campus)

Képzés nyelve:

  • Gödöllő képzési helyen: magyar
  • Gyöngyös képzési helyen: magyar, angol
  • Keszthely képzési helyen: magyar
  • Budapest képzési helyen: magyar

Választható specializációk

VÁLASZTHATÓ SPECIALIZÁCIÓ

SPECIALIZÁCIÓFELELŐ      

MELY MUNKARENDBEN ÉS KÉPZÉSIHELYEKEN HALLGATHATÓ?                                  

Vidéki, természeti és
borturizmus
specializáció                                 

Dr. Pallás Edit Ilona
egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben

Minden képzési helyen, ahol a jelentkezők létszáma a minimum szintet eléri               
​​                                                                                           ​                                          

Egészségturizmus specializáció

Dr. Molnár Csilla
egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben

Minden képzési helyen, ahol a jelentkezők létszáma a minimum szintet eléri

Rendezvényszervezés
specializáció

Dr. Lőke Zsuzsanna
egyetemi docens

nappali és levelező munkarendben

Minden képzési helyen, ahol a jelentkezők létszáma a minimum szintet eléri

Turizmusfejlesztés és térségi
menedzsment

Dr. Bujdosó Zoltán
egyetemi tanár

nappali és levelező munkarendben

Minden képzési helyen, ahol a jelentkezők létszáma a minimum szintet eléri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specializációra történő felvétel feltételei

A szak hallgatói a negyedik félévben választanak specializációt. Specializáció választásnál a hallgató 2 specializációt jelöl meg (első, illetve második helyen választandó specializáció). A specializáció min. 10 fő jelentkezése esetén indul. A specializációra történő jelentkezéseket a szakfelelős és az érintett specializáció felelőse bírálják el.

Levelező munkarendű képzés sajátosságai

A tanterv, az ismeretek egymásra épülése, a specializálódási lehetőség és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel.

Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól, de az általános elv szerint a levelező munkarendű képzés tanórái pénteki és/vagy szombati napokon kerülnek megtartásra a szemeszter elején kiadott órarend szerint.

Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat - a mintatantervben meghatározottak szerint - két félév, melyet a hallgató legfeljebb két gyakorlati helyen tölthet.

A gyakorlat turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél (szálláshelyen; vendéglátó vállalkozásnál; utazásszervező és –közvetítő irodában; rendezvényszervező vállalkozásnál; kulturális-, sport- és fürdőlétesítményben; természetvédelmi igazgatóságoknál; a helyi-, térségi- és állami turizmus irányításban résztvevő, illetve desztináció menedzsment szervezeteknél; stb.) folytatható különféle munkakörökben, illetve végezhető a felsőoktatási intézmény tanszállodájában (Hotel Opál, Gyöngyös).

A szakmai gyakorlat egy féléve lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.

A gyakorlat nappali munkarendben

A gyakorlat teljesíthető:

  • az Egyetemmel együttműködési kapcsolatban álló gyakorlati helyeken;
  • a hallgató által saját magának szerzett és a szakvezető által jóváhagyott gyakorlati helyen, az Egyetemmel való együttműködési megállapodás megkötését követően;
  • Erasmus szakmai gyakorlati helyen.

A hallgató gyakorlat alatti kötelezettségei

A Hallgató a szakmai gyakorlat alatt a fogadóhely kijelölt szakemberének (mentor) felügyelete és irányítása mellett dolgozik a vállalati munkarend előírásainak figyelembevételével a hallgatói munkaszerződésében foglaltak szerint.

A hallgató köteles a hatályos vállalati baleset- és munkavédelmi szabályokat betartani.

A hallgató munkáját a gyakorlat ideje alatt az Egyetem kijelölt oktatója (felelőse) bármikor, előzetes bejelentés nélkül ellenőrizheti.

A gyakorlat értékelése és elfogadása

A szakmai gyakorlat végén a hallgatók írásos beszámolót készítenek, amit a foglalkoztató aláírásával igazol.

Külföldi szakmai gyakorlat esetén a beszámolót két nyelven (magyarul és a fogadóhely által elfogadott nyelven) kell elkészíteni.

A tartalmi és formai előírásoknak megfelelő beszámolót a szakfelelősnek/ szakkordinátornak vagy az általa megnevezett munkatársnak kell benyújtani.

A gyakorlat teljesítését a munkahelyi vezető – a hallgató által készített írásos beszámoló szignálásán kívül – az „Igazolás a gyakorlat teljesítéséről és munkahelyi vezetői értékelés” nyomtatvány kitöltésével, aláírásával igazolja. Ebből a szakmai gyakorlat utolsó napján egy példányt a hallgatónak átad, és további egy példányt a szakfelelősnek/szakkoordinátornak vagy az általa megnevezett munkatársnak megküld.

A gyakorlat levelező munkarendben

A levelező munkarendű képzésre vonatkozó szabályok megegyeznek a nappali munkarendű gyakorlattal.

Munkatapasztalat beszámítás

A képzéshez tartozó szakmai gyakorlat munkatapasztalat beszámításával is teljesíthető. A korábbi munkatapasztalat beszámítását az Intézeti Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottságnál kell kezdeményezni. Munkatapasztalatként csak a képzésnek megfelelő területen végzett munkavégzés számítható be, amennyiben a munkavégzés időtartama az elvégzett munkaórák tekintetében legalább olyan hosszúságú, mint a képzés tanterve szerinti szakmai gyakorlat.

Az Intézet Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottsága a munkatapasztalat szakmai gyakorlatként történő beszámítására irányuló kérelem esetén kikérheti a szakfelelős/ továbbá a hallgatótól további adatszolgáltatást kérhet.

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

Az alapfokozat birtokában a turizmus-vendéglátás alapszakon végzett közgazdászok

  • ismerik a turizmus ágazat működésének elveit, hazai és nemzetközi piacát, a piac szereplőit, jellemzőiket, sajátosságaikat, működésüket és kapcsolódásaikat;
  • ismerik a különböző típusú turisztikai vállalkozások típusait, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elveket és menedzsment módszereket;
  • képesek a turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezésére, szervezésére, irányítására és ellenőrzésére, szakmai problémák megfogalmazására, elemzésére, értékelésére, a problémák kezelésére és megoldására;
  • környezetérzékeny, gyakorlat- és minőségorientált szemléletmóddal készek a turizmus társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezetében bekövetkező változások önálló megfigyelésére, a következtetések felelősségteljes levonására, szak- és közigazgatási feladatok ellátására;
  • képesek szaktanácsadói feladatok ellátására.

A szakon végzett hallgatók szakképzettségüket elsősorban az alábbi vállalat- és intézménytípusoknál történő elhelyezkedés során hasznosíthatják:

  • szálláshelyeken a front office (recepció, porta), a house keeping, a vendéglátás, a rendezvényszervezés, az értékesítés- és marketing, valamint a gazdálkodáshoz, adminisztrációhoz kapcsolódó munkaterületeken, akár középvezetői munkakörökben is;
  • konferencia és rendezvényszervezőként;
  • utazásszervezők és utazási irodák munkatársaként, vezetőjeként;
  • vendéglátó egység munkatársaként, menedzsereként;
  • fürdőlétesítmények (gyógy-, wellness- és élményfürdők) munkatársaként;
  • kulturális- és sportlétesítmények rendezvényszervező-, vagy marketingért felelős munkatársaként, menedzsereként;
  • természetvédelmi igazgatóságok, nemzeti parkok turisztikai szakértőjeként, programszervezőjeként;
  • a helyi-, térségi- és állami turizmus irányításban változatos munkakörökben
  • önkormányzatok turisztikai referenseként;
  • desztinációmenedzsment (TDM) szervezet munkatársaként;
  • pályázatírással, kutatással foglalkozó vállalkozások és szervezetek munkatársaként;
  • saját turisztikai/szabadidős vállalkozás vezetőjeként.

Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás

A hallgatóknak a képzés során nappali munkarendben a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd két féléven keresztül szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg. A nyelvoktatásról és a szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei

  • a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott specializáció tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 180 kredit értékben;
  • a 60 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei:

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.

A záróvizsga részei:

  • szakdolgozat védés;
  • szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga), amely „A” (a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó általános szakmai ismeretek) és „B” (specializáció specifikus) kérdésekből áll. Az „A” tételsort az érintett tárgyfelelősök bevonásával a szakfelelős, a „B” tételsorokat a specializáció felelősök állítják össze minden tanévben. A kérdések gyakorlat orientáltak, továbbá hangsúlyt kap, hogy a záróvizsgázó hallgató naprakész piaci ismeretekkel rendelkezik-e.

A záróvizsgára vonatkozó további részletes információkat a Tanulmányi és vizsgaszabályzat 5. sz. függelék 1.6 pontja tartalmazza.

 

A záróvizsga eredményének és az oklevél minősítésének számítása a 2020/21. tanévtől

A 4.3.16. Záróvizsga és a 4.3.17. Az oklevél fejezetben leírtak szerint.

A képzés tanterve